2022. december 23., 12:55

A többség előrehozott választást szeretne jövő nyárig

Eduard Heger kormányának bukása, a költségvetés elfogadása körüli kérdőjelek, illetve az előrehozott választások kiírása. Szlovákiát nem sokkal karácsony előtt politikai földrengés sújtotta.

Parlament
Fotó: TASR

A Focus ügynökség legújabb felmérésében annak próbál meg utánajárni, hogyan látják Szlovákia polgárai a jelenlegi helyzetet és milyen megoldást szeretnének. A válaszadóknak arra kérdésre kellett választ adniuk: „Ha választania kellene, mikor legyen a következő parlamenti választás, melyik időpontot választaná?”

A válaszadók túlnyomó többsége (59 százalék) azt válaszolta a kérdésre, hogy jövő év májusi vagy júniusi választásokat szeretne.

A válaszadók egyötöde (19 százalék) szeretné, ha 2024 tavaszán, azaz a rendes időben zajlanának a választások. Valamivel kevesebben (17 százalék) nem tudott válaszolni a kérdésre, és mindössze a válaszadók öt százaléka szeretné, ha jövő év szeptemberénben vagy októberében lenne a választás, írja a tvnoviny.sk portál.

A lehető leghamarabbi előrehozott választásokat főleg a Republika szavazói szeretnék (88 százalékuk), őket a Smer (84 százalék) és a Hlas szavazói (84 százalék) követik a sorban.

Ellenkezőleg, az OĽaNO szavazói nagy arányban (53 százalék) inkább kivárnák a rendes parlamenti választás időpontját.

Az SaS szavazói a nyárig megvalósuló előrehozott választásokat részesítik előnyben. Több mint egyharmaduk viszont azt szeretné, ha 2024-ben, rendes időben kerülne sor a parlamenti választásokra.

A Sme rodina mozgalom támogatói is korábban szeretnének az előrehozott választásokat (48 százalékuk), közel ötödük pedig inkább a rendes időpontban megvalósuló választást preferálja.

A választók ötöde szeretne hivatalnokkormányt

A Focus azt is kiderítette, milyen kormányt részesítenek előnyben a választók. A megkérdezettek több mint egynegyede (27 százalék) szeretné, ha új kormány alakulna, amely a 2023-as előrehozott választásokig irányítaná az országot.

Több mint egyötödük (22 százalék) a hivatalnokkormányt részesíti előnyben, és csaknem az ötödük (18 százalék) azt szeretné, ha Eduard Heger kormánya kitartana az előrehozott választásokig.

A 2024 tavaszán esedékes rendes parlamenti választásokig kormányzó új kormány a válaszadók 17 százaléka számára lenne ideális választás.

A Smer, a Republika és a Hlas szavazói ragaszkodnak a leginkább az új kormányhoz és a mielőbbi előrehozott választásokhoz.

Matovič lemondása a káoszt jelképezte a kormányban

A felmérés során megkérdezték a polgárokat a politikusok konkrét kijelentéseiről is.

Az OĽaNO elnöke, Igor Matovič azt mondta, hogy az SaS a felelős a kormány bukásáért, és a liberálisok egy újabb demokratikus kormányt buktattak meg.

Ezzel a kijelentéssel a megkérdezettek egyharmada azonosul, 53 százalékuk, azaz a többség azonban nem ért vele egyet.

Richard Sulík viszont azt állította, hogy Matovič reakciója a lemondásának visszavonására szimbolizálja azt a káoszt, amely az ország irányítását is meghatározta.

Ezzel a véleménnyel a válaszadók 67 százaléka ért egyet, 17 százalékuk viszont nem.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.