A tesztelés újabb fordulója után sem álmodozhatunk az üzletek megnyitásáról: Matovič új részleteket árult el a tesztelésről

Frissítve: 21:15
2021. január 13., 17:51
ma7 | TASR

Mire számíthatunk az újabb országos tesztelés során? Igor Matovič miniszterelnök a kormány mai ülése után újabb részleteket árult el az akcióról.

Fotó: TASR

Igor Matovič megerősítette, lesz országos tesztelés - még pedig a jövő hétvégén.

Hozzátette, kétezer orvosra lesz szükség az átfogó teszteléshez. Ez hétszer kevesebb, mint ahány orvosra a novemberi teszteléskor szükség volt.

A miniszterelnök a szerdai kormányülés után tartott sajtótájékoztató arról is beszélt, hogy

a teszteléshez összesen mintegy 4000 egészségügyi szakember kell, köztük 2000 orvostanhallgató. 

Ami az egészségügyi dolgozók tesztelés miatti kimerültségét illeti, Matovič az erről szóló híreket felszínes manipulációnak nevezte.

A jövő hétvégi általános teszteléshez a miniszterelnök becslései szerint a jelenlegi mobil tesztelőpontok mellett 4000 további tesztelőpont épül.

Megtudtuk többek között a miniszterelnöktől: annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki felesleges sorok és ne legyen nagy a várakozás a téli hidegben, az emberek idősávokba lesznek majd sorolva. 

Hozzátette:

csak az ún. kék igazolással lehet majd munkába menni, ám arról senki se "álmodozzon", hogy a tesztelés újabb fordulója után kinyitnak az üzletek.

A miniszterelnök a hétfői (január 11.) kormányülés után jelentette be az újabb országos tesztelést, amit szerinte addig kell ismételni, amíg az új esetek gyakoriságának mérőszáma 0,5 százalék alá nem csökken.