2022. december 1., 12:20

A Szövetség saját törvényjavaslatot dolgoz ki a kisebbségek jogállásáról - VIDEÓKKAL

A kisebbségi kormány számára másodlagosak a nemzeti kisebbségek érdekei - hangzott el a Szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján.

sajtó
Fotó: ma7

Forró Krisztián, a Szövetség elnöke elmondta, az egy héttel korábbi sajtótájékoztatón hangsúlyozták, a kormány számára nem jelentenek prioritást a nemzeti közösségek.

Ezt támasztja alá az is, hogy egyetlen lyukas garast sem irányoznak elő a költségvetési tervezetben a Kisebbségi Hivatal felállítására. A kormány által megígért kisebbségi törvény sem kerül a törvényalkotás napirendjére.

A Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos által kidolgozott javaslat elveszett a bürokrácia útvesztőjében - tette hozzá a pártelnök.

Forró: A Szövetség saját törvényjavaslatot dolgoz ki a kisebbségek jogállásáról

A Szövetség ezért saját törvényjavaslatot dolgoz ki, és nyilvános vitát kezdeményez az ügyben.

Szeretnék elkerülni, ami a médiatörvény ügyében történt, amikor egy kormánypárti képviselő javaslatára a kisebbségek számára hátrányos változtatást fogadtak el

- húzta alá Forró.

Videó:  ma7
Rigó: Tegyék közzé a nemzeti közösségek által lakott települések listáját

Rigó Konrád, a Szövetség Híd platformjának elnöke kiemelte, a Szövetség konstruktív ellenzéki párt. Üdvözlik, hogy a népszámlálás során a második nemzetiséget feltüntetőket is az adott nemzeti közösséghez sorolják. Ugyanakkor hiába a pozitív szimbolikus lépés, ha mindez nem kerül át a gyakorlatba.

Késik a kormányrendelet a települések listájáról, amelyekben a nemzeti közösségek használhatják az anyanyelvüket. A Szövetség felszólítja a kormányt a rendelet mielőbbi elfogadására

- tette hozzá Rigó.

Videó:  ma7
Mózes: A kisebbségi jogok érvényesítése bürokratikus falakba ütközik

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke hangsúlyozta,

a kisebbségi nyelvű útjelző táblák kihelyezése késik, ez is jól mutatja a kormány hozzáállását a kisebbségi jogok bővítéséhez. A kisebbségi jogok érvényesítése bürokratikus falakba ütközik.

A kormány részéről nem tudja a jobb kéz, mit akar a bal - igyekeznek mellékvágányra helyezni a kisebbségi kormánybiztost. Garanciát az ügyek előrevitelére az jelentene, ha lenne csoportos magyar képviselet a parlamentben, illetve méltó kezekbe kerülne a kormány - húzta alá Mózes.

Videó:  ma7
Őry: Egyenlőnek kell lennie Szlovákia minden polgárának

Őry Péter, elnökségi tag, a Pro Civis Polgári Társulás elnöke aláhúzta,

a Szövetség Szlovákia polgárainak egyenlősége mellett áll ki, függetlenül anyanyelvüktől, nemzetiségüktől. Ennek az alapelvnek kellene érvényesülnie az ország törvényeiben.

Amíg ez nem valósul meg, addig csak a jogszabályok toldozgatása, foldozgatása zajlik: hiszen alá- és fölérendeltségi viszony mutatkozik a többségi és a kisebbségi nyelvhasználatban - hangsúlyozta Őry.

Jövő év elejére dolgozzák ki a Szövetség javaslatát
A ma7 kérdésére Forró Krisztián elmondta, a Szövetség a saját javaslatát Bukovszky László kormánybiztos tervezetére építi, kidolgozása a jövő év elejére várható, amelyet ezt követően társadalmi vitára bocsátanak.

Forró kérdésre válaszolva hangsúlyozta, azzal, hogy a kormány mellékvágányra helyezi a kisebbségi kormánybiztost, és a kisebbségi ügyeket Gyimesi György képviselőre ruházza át, a  kabinet felelősségét próbálja leplezni.

A teljes sajtótájékoztatót alább tekintheti meg:

Videó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.