2023. február 10., 14:01
Frissítve: 2023. feb. 14. 13:15

A Szövetség mindhárom platformja egységesen elítélte Rastislav Káčer uszító kijelentéseit – VIDEÓVAL

"Cinikusan visszaél a választópolgárok félelmeivel" - jegyezte meg Rastislav Káčer külügyminiszterről Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke a párt pénteki sajtótájékoztatóján. A pártelnök kiemelte, a Szövetség mindhárom platformja szorgalmazza a miniszter mielőbbi lemondását.

Forró Krisztián
Fotó: Léczes Zoltán

"Cinikusan rájátszik az emberek félelmeire" - jegyezte meg Káčer Robert Ficóról, amikor a Smer-vezér arról beszélt, Szlovákia katonákat küldene az orosz-ukrán háborúba. Forró beszéde elején kifejtette, a megbízott külügyminiszter pontosan ugyanezt teszi.

Félelmet kelt és aláássa a szlovákok és magyarok békés együttélését.  

A Szövetség határozottan visszautasítja a megbízott külügyminiszter szavait, nem szabad engedni, hogy ilyen cinikus, politikai célú megjegyzések teret nyerjenek a közbeszédben.

A magyar közösséget nem szabad belerángatni a mindennapos aktuálpolitikai csatározásokba!

- húzta alá a pártelnök.

"Tegnapi közleményünkben arra kértük Szlovákia demokratikus pártjait, határolódjanak el Káčer kijelentéseit. Egyre többen csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez, pártok és civilek is." - tájékoztatott a pártelnök.

A Szövetség "egységes és következetes" álláspontja, hogy a miniszternek követnie kellene azokat a nyugati példákat, amelyeket annyira szeret emlegetni. Ahogy az Nyugaton szokás, egy ilyen elképesztő udvariatlanság után le kellene mondani - jegyezte meg Forró.

A pártelnök felszólította a minisztert, álljon elő az általa emlegetett titkosszolgálati bizonyítékokkal, vagy máskülönben azonnal adja át a felmondását az államfőnek. 

Forró Rigó Konrád kijelentéseit firtató újságírói kérdésre reagálva elmondta, a fenti álláspontot mindhárom platform egységesen képviseli.

Kiemelte, szintén újságírói kérdésre válaszul, elutasítja, hogy bármilyen politikai szereplő belerángassa ellenlábasa családját vagy rokonait a napi politikai vitákba. Forró ezzel Gyimesi György és Igor Matovič tegnapi sajtótájékoztatóra utalt, ahol Rigó Konrádot kemény szavakkal illette a két OĽaNO-s politikus.

Arról, Gyimesi megjelenhet-e a Szövetség választási listáján, Forró elmondta, az MKP-platform ajánlata továbbra is áll, hajlandóak helyet biztosítani neki, de reakció egyelőre nem érkezett Gyimesitől.

Kérdésünkre Forró Krisztián elmondta, szerinte Káčer pusztán egy régen bevált módszert alkalmazott azzal, hogy az asztalra csapta a magyar kártyát. "Ez mindig akkor fordul elő, ha belpolitikai probléma elkendőzése a cél, vagy valaki politikai tőkét akar kovácsolni" - mondta el a pártelnök.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.