2023. február 17., 14:06

A szlovák kormány nem számol a felvidéki magyar kultúra fejlesztésével - VIDEÓKKAL

Tárcaközi egyeztetésre bocsátották a "Szlovákia kultúrájának és kreatív iparának stratégiája 2030" című dokumentumot. Az igen faramuci címre hallgató anyag szinte egyáltalán nem számol a nemzetiségi kultúrák fejlesztésével - derült ki a Szövetség mai sajtótájékoztatóján.

szövetség sajtó
Fotó: ma7
Teljesen világos, hogy a szlovák kormány elhanyagolja a nemzeti kultúrák fejlesztését."

- jelentette ki bevezetőjében Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke. Az emberi élet nem csak arról szól, mennyiért tankolunk vagy vesszük a kenyeret, hangsúlyozta Mózes, kulturális fejlesztések nélkül épp úgy nem működhet egy egészséges társadalom, ahogy alapvető egészségügyi vagy szociális ellátás nélkül. 

"A szlovák politikában mintha mindenki szeretné a magyarokat, Igor Matovič még meg is mentene minket, de a nagy törődés közben semmi sem történik" - emelte ki Mózes. A kulturális tárcánál leépítették a nemzetiségi osztályt, az előző kormány idején kidolgozott nemzetiségi és kulturális koncepciót zárójelbe tették, cserébe semmit nem mutattak fel.

Ez szégyen!

- zárta az alelnök.

Videó:  ma7

A kulturális tárca által összeállított 260 oldalas anyag, 2030-ig bezárólag, kitűz jónéhány stratégiai célt (130 "országos" cél szerepel a dokumentumban), a helyzetfelméréssel foglalkozó rész pedig kifejezetten igényes munka - emelte ki Rigó Konrád, a Most-Híd platform vezetője, korábbi kulturális államtitkár. A baj az, hogy a nemzetiségi kultúrák fejlesztésének kérdéseit nem kezelik fontosságuknak megfelelően.

Ha a  szlovák kormány direkt törekedne a magyar kultúra leépítésére, akkor sem csinálhatnák jobban! Nonszensz, nevetséges hogy a kulturális minisztérium eddig stratégiai célkitűzések nélkül működött, néhány hónappal a kormányváltás előtt pedig összeállítanak egy ilyen anyagot.

- mondta el Rigó.

szövetség
Fotó:  Czibula Csaba

A stratégia célok elérésére mintegy 650 millió eurót szánna a kormány, ebből a nemzetiségi célokat is tartalmazó pontokra megvalósítására előirányzott összeg mindössze 420 ezer eurót tenne ki. A legfurcsább - jegyzi meg Rigó-, hogy a terv 2023-ra, a kormány regnálásának utolsó évére, egyetlen euró elköltését sem irányozza elő. "Nincs pénz, muzsika sem lesz!" - mondja a platformelnök.

Rigó szerint összesen öt, a magyar közösségre vonatkozó célkitűzést említ az anyag:

- a nemzetiségi kultúrák fejlesztése mediális kampányok segítségével,

- a KULTMINOR-törvény elemzése és átalakítása,

- egy új, nemzetiségi kultúrát bemutató múzeumi koncepció,

- a fenti megvalósításhoz szükséges adatgyűjtés (4.), illetve elemzés (5).

Rigó kiemelte, az előző kormány idején a Most-Híd teljes kultúrafejlesztési programot tett le az asztalra. Ezt felújítva, átdolgozva és integrálva a Szövetség másik két platformjának javaslatait, újra előveszik, hogy hivatalosan is beléphessenek az éppen zajló tárcaközi egyeztetésbe. Erre március 8-áig van lehetősége a pártnak - jelentette ki Rigó. 

Videó:  ma7
Nem csak kenyérrel él az ember!
A kultúra nem csak művészet, hanem közösségi létezésünk alapja. Teljesen mindegy, hogy egy nagyvárosról vagy egy néhány száz fős falucskáról van szó!

- hangsúlyozta Őry Péter, a párt elnökségi tagja, polgármester, a Pro Civis elnöke. Őry kiemelte, az energiaválság kulturális intézményeket, templomokat, plébániákat sodort a megszűnés szélére, ezt pedig nem szabad tétlenül nézni. Az energiaválság kezelése nélkül a kulturális intézményeink működtetése, megőrzése is veszélybe kerül, a két probléma nem választható el egymástól.

Videó:  ma7

A polgármester elmondta, a napokban számos csallóközi plébánia papjával beszélt, szinte mindenhol gond kifizetni a rezsiszámlákat. A csallóközcsütörtöki plébániához tartozó két templom és a plébániahivatal rezsiköltségei például a decemberi 872 euróról 3500 euróra emelkedtek - tájékoztatott Őry. A települések energiaköltsége helyenként háromszorosára, négyszeresére nőtt. Ebből kellene fűteni, világítani és kulturális életet szervezni - jegyezte meg a településvezető.

A teljes sajtótájékoztatót alább tekinthetik meg:

Videó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.