2021. augusztus 25., 11:03

A roma közösség képviselői nem váltanák le a kulturális államtitkárt

A roma közösség képviselői azzal fordultak a kormányfőhöz, Eduard Hegerhez, hogy fontolja meg Zuzana Kumanová (Za ľudí) kulturális államtitkár leváltását.

kumanová
Zuzana Kumanová, államtitkár: Menedzseri képességek kellenek kisebbségi származás helyett
Fotó: Somogyi Szilárd

Ezt egy hivatalos levél formájában kérik, amelyet negyven roma személyiség írt alá.

Meggyőződésünk, hogy Kumanová asszony kinevezése kiváló döntés volt. Munkássága reményt adhat, hogy a romákat mindenki megbecsüli és egyenlően kezeli őket

- olvasható a levélben, amelyet többek között egyetemi tanárok, újságírók, művészek és polgármesterek írtak alá.

A roma értelmiségiek rámutattak arra, hogy Kumanová mint etnográfus jelentős elismerésben részesült az akkori államfőtől, Andrej Kiskától 2019-ben. Azt is hozzátették, hogy ő az egyetlen, aki romaként részt vesz a kormányüléseken, a kulturális minisztérium tagjai közül. Elmondásuk szerint Kumanová államtitkárként kiválóan dolgozott. Többek között a kisebbségi kultúra, a regionális kultúra és a kulturális diplomácia támogatásával foglalkozott.

Hangsúlyozták azt is, hogy

az államtitkári posztra való jelölését tavaly a nemzetközi sajtó is észrevette, a külföldi lapok azt emelték ki, hogy a szlovákiai romák először képviseltetik magukat a szlovák kormányban.

A Zuzana Kumanová leváltásáról szóló javaslat minden bizonnyal a szerdai kormányülés egyik programpontja lesz. A koalíciós szerződés alapján a kulturális államtitkár kinevezése és leváltása a Za ľudí kompetenciáihoz tartozik. Ezt a párt elnöke, Veronika Remišová is megerősítette. Visszautasította azokat a vádakat, hogy Kumanonvát azért kellene leváltani, mert nem támogatja a jelenlegi pártvezetést.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.