2021. augusztus 24., 14:43

Most már a magyarság és a többi kisebbség is megérzi Remišová ámokfutását

Amíg Igor Matovič mellett másodhegedűsi szerepet töltött be Veronika Remišová, úgy tűnt, amihez csak hozzáér, abban sikert arat. Azóta viszont, hogy maga is pártelnök lett a konkurens Za ľudí pártban, immár csak sikertelenség és népszerűségvesztés övezi a munkáját. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a bűnbakkeresés személyeskedésbe megy át, amely úgy látszik, most már elérte Zuzana Kumanovát, akit a Za ľudí párt delegált a Kulturális Minisztérium államtitkári székébe.

kumanova
A visszahívás napján is állandó volt az érdeklődés az államtitkár iránt
Fotó: Somogyi Szilárd

Kumanová, ahogy azt a ma7.sk portálnak adott több nyilatkozatából kirajzolódott, roma származását különösebb fennhéjazás nélkül vállaló, elsősorban a múlt évek, évtizedek alatt végzett etnográfusi munkáját, illetve a kisebbségi hivatalokban szerzett közigazgatási tapasztalatát előtérbe helyező szakember, aki a kulturális tárca kisebbségi nemzeti közösségekkel kapcsolatos területeit is felügyelte, irányította.

A jelenlegi államtitkár elmozdításának hírét a pozsonyi dennikn.sk portál tette közzé először kedden, s ezután portálunk is kereste, hogy a visszahívás tényéről, annak tényleges lehetőségéről és főképpen okairól kérdezzük.

Zuzana Kumanová annyit elárult, hogy éppen a dolgozószobájában csomagol, de ennél többet a szerdai kormányülés előtt nem akart mondani. Kérdésünkre, hogy a szakmai munkáját kifogásolta-e az őt a minisztériumba delegáló Za ľudí párt elnöknője, Veronika Remišová, szintén kitérő reakciót kaptunk, bízva abban, hogy a szerdai kormányülés után okosabbak leszünk! Kumanová ugyanis egyáltalán nem vett részt – legalábbis nyilvánosan – a pártelnöknő és legfőbb kritikusa, az igazságügyi miniszter Mária Kolíková közti harcban.

Munkájával kapcsolatban sem merült fel ez idáig a pártja részéről nyilvános kritika, így visszahívása a meglepetés erejével hat.

Természetesen, a szlovákiai magyar nemzeti közösség szempontjából folyamatosan kritikus helyzetekről számolhatunk be főképpen Milanová miniszter asszony tevékenységéről, s hozzá kell tennünk, hogy ezek hatását eddig Kumanovának sem sikerült tompítania. Ilyenek voltak a kisebbségi kultúra osztályának felszámolása vagy a Nemzeti Kisebbségek Kultúráját Támogató Alap (Kult Minor) kilátásba helyezett összevonása egy másik alappal, s a sort még folytathatnánk más problémákkal is.

Kumanová öt hónappal a mostani kormány hivatalba lépése után foglalta el az államtitkári széket, a tragikus körülmények között elhunyt Vladimír Dolinay államtitkár utódjaként. Kinevezését kisebbségi körökben abból a szempontból pozitívan értékelték, hogy maga is kisebbségi sorból származik, illetve munkája folyamatosan a kisebbségekhez kötötte. A Magyar 7 nek adott bemutatkozó nyilatkozatában azonban két éves türelmi időt kért a problémák megoldására, amelyet a keddi állás szerint úgy tűnik, hogy nem fog államtitkárként kitölteni.

Kormányközeli találgatások szerint Kumanovának azért kell elhagynia az államtitkári széket, hogy a már említett Remišová pártelnök így tudjon helyet csinálni a parlamentet elhagyni kényszerülő kegyeltjének, Viera Leščákovának, akinek viszont azért kellett mennie a parlamentből, mert az ellentábort vezető Mária Kolíková elbocsátotta az igazságügyi tárca államtitkárát, aki így visszaült a parlamenti széksorokba, ahol éppen Lesčáková helyettesítette. Információink szerint a kiszemelt új államtitkár, Viera Leščáková eddig nem végzett semmilyen érdemi munkát a kisebbségi nemzeti közösségek kultúrájával kapcsolatban.

Ilyen kacifántos vargabetűket is képes leírni a politika, amire mondhatjuk, hogy úri mulatság, azt viszont már nem hagyhatjuk szó nélkül, ha a politikusok egymás közötti adok-kapok küzdelmei már a nemzeti kisebbségeket is érintik,

ami Zuzana Kumanová kisebbségi kulturális szakember szerdai feláldozásával nyilvánvalóan meg fog történni. Az ügyre a szerdai kormányülés után visszatérünk.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.