2023. július 4., 13:53
Frissítve: 2023. júl. 11. 07:17

A parlamentbe mérték a Szövetséget

Ha június végén lettek volna a választások, akkor a Szövetség 5,1 százalékkal bejut a szlovák törvényhozásba. Ez derül ki a Polis legújabb exkluzív felméréséből, amit az eReport számára készített (1022 személy bevonásával) június 24-30 között. Ebből kiderül az is, hogy a megkérdezettek 14 százaléka nem menne el szavazni.

parlament
Fotó: TASR

Fico-pártja, a Smer-SD 21,5 %-kal nyerné meg a választásokat. A Hlas-SD a voksok 12,5 %-át, a Progresívne Slovensko pedig a 12,2 %-át szerezné meg.

A Republika 7,7 %-os támogatottságot élvezne, és további hat párt jutna még be a szlovák parlamentbe. Az SaS (6,2 %), a KDH (5,5 %), az OĽANO (5,3 %) a Sme rodina (5,3 %) mellett a parlamentbe jutna a Szövetség is.

A magyar párt a szavazatok 5,1 %-át szerezné meg.

A közelmúltban távozók ellenére, parlamenti mandátumokat szerezne a magyar párt. Eszerint a Szövetség nem meggyengült, hanem erősödik.

A parlamenti küszöb alatti pártokról említést sem tesz a felmérés.

A Szövetség 9 parlamenti képviselői helyet kapna.

Még további három párt, az SNS, a Sme rodina és az OĽANO szintén 9 bársonyszéket foglalna el a törvényhozásban. ( Mivel az OĽANO már biztosan koalícióban indul a választáson, 7 százalékos támogatottságra lesz szüksége – a szerk. megjegyzése) 

Az élen járók közül a Smer-SD 37, a Hlas-SD 22, a Progresívne Slovensko pedig 21 mandátumot szerezne.

Az eReport.sk elég összetettnek látja a lehetséges kormányalakítást. Amennyiben ugyanis az elvileg győztes Smer-SD a Hlas-SD-vel, az SNS-szel és a Smer rodinával alakítana kormányt, mindössze 77 mandátumot szereznének. Ha a Smer és a Hlas mellé a Republika társulna, a parlamenti többséghez még mindig szükségük lenne plusz egy pártra, mondjuk az SNS-re.

A következő forgatókönyv, amennyiben a Hlas és a Smer nem társulna, ebben az esetben a PS és az SaS mellett még három párt kormánytagságára lenne szükség.

Még faramucibb a helyzet egy liberális koalíció kialakítása esetében: hatos (!) koalíció kellene a többségi kormányzáshoz. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.