2021. november 11., 19:33

A parlament nem fogadta el a várandós nőket segítő törvénytervezetet

A parlament nem fogadta el a várandós nők segítését célzó törvénytervezetet. A 134 jelenlevő képviselőből 67 szavazott igennel, 38 nemmel, 28-an tartózkodtak. Az új törvény hosszabb időt adott volna a nőknek az abortusz megfontolására. A javaslatok között az is szerepelt, hogy magasabb támogatás járna, ha a gyerek egészségkárosodással születik.

abortusztörvény
Fotó: TASR

A tervezetet az OĽANO és a Sme rodina képviselői terjesztették a parlament elé, az is szerepelt benne, hogy a terhes nők szükséglakást kaphatnának, és azt a gyerek hároméves koráig használhatnák, ha személyesen gondoskodnak róla.

Az abortusz megfontolásának ideje 48 óráról 96-ra emelkedett volna, az indoklás szerint azért, hogy a nők még egyszer nyugodtan átgondolhassák döntésüket.

3170,14 eurós egyszeri támogatás járt volna, ha a gyerek egészségkárosodással születik, továbbá az ún. kocsipénz a negyedik gyerek születése után is.

A törvény bevezette volna a titkos szülést, az anya a személyazonossága eltitkolásával is megszülhette volna a gyerekét, ha úgy dönt, hogy nem akarja felnevelni.

A törvény átnevezte volna a „művi terhességmegszakítást” a „terhesség művi befejezésére”, és megtiltott volna a terhességmegszakítással kapcsolatos bármilyen reklámot.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.