2023. március 26., 16:05

A parlament elnöke szerint jó üzlet a MiG-ek lecserélése harci helikopterekre, Fico ezt cáfolja

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint a MiG-29 vadászgépek lecserélése Viper amerikai harci helikopterekre jó üzlet.

Másként látják
Boris Kollár - Robert Fico
Fotó: TASR/ma7

Ezt a Markíza kereskedelmi csatorna vasárnapi Testre szabva című vitaműsorában mondta.

A másik résztvevő, Robert Fico, a legnagyobb ellenzéki párt, a Smer-SD elnöke viszont úgy vélekedett, hogy Szlovákiának nincs szüksége ezekre a helikopterekre. Egyúttal jelezte, hogy pártja hétfőn büntetőfeljelentést tesz az ügyvezető kormány tagjai ellen, akik megszavazták a MiG-29-esek átadátást Ukrajnának. Fico úgy látja, hogy a döntés alkotmánysértő volt.

Kollár kifejtette, hogy Szlovákia már nem látta hasznát a MiG-eknek, Ukrajnával ellentétben, ezért a helyettük ígért Viper harci helikopterekkel jól jár az ország.

Robert Fico úgy látja, hogy az USA így szabadul meg az amortizálódott gépektől. Ezek a helikopterek sosem voltak tervbe véve, olyan gépekről van szó, amelyekre az országnak nincs szüksége.

Kollár megjegyezte, hogy ez egy előnyös ajánlat, amit viszont nem kell elfogadni.

A műsorban szóba került az élelmiszerárak emelkedése is. Kollár úgy látja, hogy az üzletláncok által kilátásba helyezett árbefagyasztás egyszerű marketingfogás, ezért sürgette, hogy a Versenyhivatal lépjen közbe.

Szóba került a műsorban az is, mely pártok léphetnek szövetségre az előrehozott parlamenti szavazások után.

Fico úgy látja, hogy a Peter Pellegrini vezette Hlas-SD a Progresszív Szlovákiával (PS), Zuzana Čaputovával és az SaS-szel tervez kormányt alakítani. Mint megjegyezte, ő tiszteletben tartja, hogy ezeket a pártokat preferálja. Nem szeretne senkit rábeszélni az álláspontja megváltoztatására és számol azzal is, hogy a Smer-SD végül ellenzékben marad.

Amennyiben a Sme rodina ismét bejut a parlamentbe, mindenkivel tárgyal majd a lehetséges együttműködésről, a Smer-SD-vel egyetemben - mondta Boris Kollár.

Robert Fico megszavazná a Büntetőtörvénykönyvet jelenlegi változatában. Örülne, ha Robert Kaliňák korábbi belügyminiszter ismét jelöltetné magát. Megerősítette, hogy szeretné megnyerni a választásokat, arról azonban nem nyilatkozott, hogy kíván-e ismét minsizterelnök lenni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.