2022. november 2., 15:46

A magyarságnak ott a helye a pozsonyi parlamentben! – Választási értékelő a Nemzetpolitikai Kutatóintézetben -VIDEÓKKAL

„Minden előzetes felmérést és személyes várakozást felülmúlt a választások eredménye” – jelentette ki Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke az október 29-ei megyei és önkormányzati választások magyar vonatkozású eredményeit tárgyaló szerdai konferencián. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet budapesti székházában megrendezett találkozón Forró mellett, az NPKI igazgatója, Kántor Zoltán és Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára értékelt.

potápi forró
Fotó: Pomichal Krisztián

A befektetett munka meghozta gyümölcsét – kezdte értékelését Potápi Árpád János, hozzátéve, a politikai matematika mindig kicsit különbözik az iskolaitól, hiszen a politikában az erők összefogása többet hozhat, mint a részek összessége. A 8,5%-os felvidéki magyarság sem részben, sem egészében magyar etnika pártot nem tud a parlamentbe juttatni, holott a magyarságnak ott lenne a helye a pozsonyi törvényhozásban. Ebből a szempontból is nagyon jelentős volt az önkormányzati és megyei választás, hiszen az eredmények fényében fontos következtetések vonhatóak le arról, a két év múlva esedékes parlamenti választásokon mi várható.

Ilyen szempontból is remekült szerepelt a Szövetség, ki merem mondani, ez történelmi siker

– jelentette ki az államtitkár.

Potápi Árpád János
Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára.
Fotó:  Pomichal Krisztián

Az öt évvel ezelőtti 30%-os részvételi arány idén közel 44%-ra duzzadt, mindez azt mutatja, a mozgósítás is remekül sikerült a Szövetség számára. A megyei választás eredménye idén sokkal kecsegtetőbb, mint az öt évvel ezelőtti volt – jegyezte meg Potápi, külön kiemelve, hogy Berényi József és Csenger Tibor „jó személyes eredményt ért el”.

Az eredmények azt mutatják, vidéken a Szövetség politikusai, polgármesterei megkerülhetetlen tényezők, a dél-szlovákiai régió kiemelkedő pártja a Szövetség, sőt, országos szinten is számolni kell a formációval – emelte ki Potápi.

„Gratulálok Forró Krisztián elnök úrnak, gratulálok a csapat, a háttéremberek remek munkájához és a kiváló mozgósításhoz. Ha ezen az úton haladnak tovább, két év múlva megteremtetik egy erős parlamenti jelenlét lehetőségét.”

- mondta el zárszóként az államtitkár.

„Ami az egyetlen párt színeiben induló megyei képviselők számát illeti, abban a Szövetség országosan is vezet. Jelöltjeinkre több mit 500 ezer szavazat érkezett” – emelte ki bevezetőjében Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke.

Ez az eredmény nem elsősorban a Szövetség sikere! Ez a közösségünké!

Ez egy nagyon jó kiindulási alap, olyan, amelyre lehet építeni az előttünk álló időszakban. A parlamenti választás szempontjából is jelentős eredmény a mostani, hiszen bizonyítja, egységes magyar parlamenti képviseletre van szükség – emelte ki Forró. Akad ugyan egy-két magyar nemzetiségű képviselő a parlamentben, de ez kevés. Az országos szinten hozott döntésekbe nem tudunk beleszólni parlamenti jelenlét nélkül – emlékeztetett a pártelnök, a déli országrész vasúti infrastruktúrájának hiányosságait kiemelve példaként. Az önkormányzati eredmények közül Királyhelmecet, Dunaszerdahelyt, Füleket, Tornalját és Ipolyságot emelte ki Forró, aki szerint a választás megmutatta, nem csak magyarok szavaznak a Szövetségre.

Kántor Zoltán
Kántor Zoltán, az NPKI igazgatója.
Fotó:  Pomichal Krisztián

Kántor Zoltán, az NPKI igazgatója zárszavában megjegyezte, nagyon reméli, hogy két év múlva az NPKI székháza már a Szövetség remek parlamenti választási eredményeit értékelő konferenciák adhat helyet.

Rákóczi Krisztián, az NPKI kutatási referense a választási eredmények politikatudományi gyorsértékelését adta.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.