2024. március 12., 12:01

A magassági kvóta nemzeti hatáskör, az EP nem foglalkozik Őry Péter petíciójával

Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere petíciót nyújtott be az Európai Parlamenthez, melyben a magassági kvóta igazságtalan voltára hívta fel a figyelmet. Ennek értelmében a magasabban fekvő települések nagyobb összeget kapnak a személyi jövedelemadó elosztása során. A petíciót az EP ad acta tette.

magassagikvota
Fotó: mennyiterek.sk

Murphy törvénye mondja: ha azt akarod, hogy egy probléma soha ne oldódjon meg, hozz létre a megoldására egy bizottságot. Mondjuk egy uniós Petíciós Bizottságot – mondta az üggyel kapcsolatban Őry Péter.

2021. augusztus 9-én nyújtottam be petíciót az Európai Parlament petíciós bizottságához a személyi jövedelemadók önkormányzatoknak történő szlovákiai elosztásával kapcsolatosan. Kifogást emeltem benne az ún. magassági kvóták (a 300 méter tengerszint feletti magasságnál alacsonyabban fekvő települések kevesebb fejpénzt kapnak) miatt és azért, hogy 50ezer lakosnál nagyobb lélekszámú városok a kisebbek rovására kapnak nagyobb juttatást”

– tette hozzá.

Az EP Petíciós Bizottsága 2021. december 21-én befogadta a petíciót, vizsgálatra érdemesnek találta és tájékoztatást kért vele kapcsolatosan az Európai Bizottságtól, amit 2022. május 6-án meg is kapott. Ebben az áll:

A nemzeti bevételek újraelosztási rendszere a régiók, a települések és a városok finanszírozását illetően a tagállamok hatáskörébe tartozik.
Következtetés: Mivel a szóban forgó ügy nem tartozik az uniós jog hatálya alá, a Bizottság nem tervez további intézkedéseket tenni a petícióban felvetett kérdéssel kapcsolatban.”

A Bizottságnak 9 hónap kellett ennek a ténynek a felderítésére.

Hogy ezt követően egy év kilenc hónapon át merre bolyongott a 0864/2021. számú petíció, arról sejtelmem sincs, de hát tudjuk: a bürokrácia útja olyan labirintusok, amelyekben sokszor Ariadné fonala sem segítene az útonlévőnek.

Minden estere 2024. február 28-án megszületett az uniós válasz a beadványomra. Az áll benne: „Tájékoztatom, hogy a Petíciós Bizottság 2024. február 15-i ülésén folytatta az Ön petíciójának vizsgálatát, figyelembe véve az Európai Bizottság által nyújtott írásbeli tájékoztatást” – mondta Őry Péter.
Ja, és el ne feledjem a levél csúcspontját, ami felér egy feltartott középső ujjal: „Mindazonáltal szeretnék Önnek köszönetet mondani petíciós jogának gyakorlásáért.
Dolors Montserrat, a Petíciós Bizottság elnöke”

Ha két és fél évbe telik az Európai Bizottságnak eldönteni, hogy a petíció tárgya kizárólagos tagállami hatáskörbe tartozó problémát érint, ezért a régiók diszkriminálását érintő ügyekkel uniós szinten nem óhajtanak foglalkozni, vajon hány évbe telne, ha meg is kellene oldaniuk valamit?!

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.