2023. február 25., 12:09

A kultúra stratégiája és a stratégia kulturálatlansága

Szlovákia Kulturális Minisztériuma februárban közzétette „A Szlovák Köztársaság kultúrájának és kreatív iparának stratégiája 2030-ig” című dokumentumát, amely alcímében mindjárt hangsúlyozza, hogy nem törvényalkotási dokumentumról van szó, azaz elsősorban tézisek és elvek, illetve az ebből következő gyakorlati elképzelések szintjén szeretnék meghatározni e vonatkozásban Szlovákia fejlődésének irányát.

milanová
Natália Milanová ismerteti a 2030-ig szóló kulturális stratégiát
Fotó: MK SR

A minisztérium kétségkívül nagyot alkotott, legalábbis a szó elsődleges értelmében, hiszen a kiadott anyag 236 oldalon keresztül tárgyalja, milyen irányba és milyen módon kellene Szlovákiában fejlődnie az államilag támogatott és ellenőrzött kultúrának, illetve kreatív iparnak. Ne feledjük ugyanis, hogy bár kultúrkörökben illik kerülni a piszkos anyagiak kérdését, az állam jelenléte ezen a területen is főképpen – bár nem kizárólag – a javak elosztását jelenti.

Szlovákia ebből a szempontból specifikus, hiszen kulturális minisztériuma nemcsak anyagi javakat, hanem közösségi jogokat is oszt és felügyel, gondoljunk csak például a nyelvrendőrség mindmáig tartó működésére.
Nagy szavak, kis összegek

A tárcaközi egyeztetésre bocsátott dokumentum hét, pozitív kicsengésű, mondhatni trendi fogalmakkal megnevezett stratégiai célt említ, amelyeket első hallásra nem lehet nem szeretni. Ilyen például a Felelősségteljes kultúra, a Tiszteletre méltó kultúra vagy az Inkluzív kultúra, illetve a Minőségi kultúra és az ehhez hasonlók. Így tényleg idő és némi tapasztalat szükséges hozzá, hogy a több mint kétszáz oldalt átböngészve az ember rájöjjön, a szépen csengő célok nem elsősorban, sőt talán még másodsorban sem számolnak a szlovákiai magyar közösség kultúrájának hatékony fejlesztésével. Ezt már nem mi mondjuk, hanem a témában minisztériumi szinten is jártas Rigó Konrád, a Fico-, majd Pellegrini-kormány kulturális államtitkára.

A jelenleg a Szövetség párt Most–Híd platformjának vezetője erős kritikával illette a dokumentumot, de nemcsak azt, hanem magát a kulturális minisztériumot is, mondván, ha a tárca tudatosan meg akarná szüntetni a nemzetiségi kultúrákat, vagy le akarná építeni, akkor pontosan azt csinálná, amit most látunk.

De a kulturális stratégiát országos szinten is gyenge próbálkozásnak tartja, már csak azért is, mert a stratégia csak 2024-től irányoz elő új pénzügyi forrásokat. Rigó Konrád szerint abban az időszakban már vélhetően nem lesz döntési pozícióban a stratégiát létrehozó vezetés, és feltette a kérdést, minek alapján gondolja Natália Milanová (OĽaNO) miniszter asszony, hogy előírhatják a kultúrpolitikát a következő kormány számára?

rigó szövetség
Rigó Konrád: Ha nincs pénz, nincs (kisebbségi) muzsika
Fotó:  Czibula Csaba
A volt államtitkár hangsúlyozta, a kulturális stratégiának nincs pénzügyi kerete, megalkotóinak nem is kellett a pénzügyminisztériummal egyeztetnie, hiszen a mostani kormány idejére semmilyen költést nem irányoz elő, azaz egy álomgyári listaként fogható fel a dokumentumban felsorolt sok-sok elképzelés.

Rigó még ebben a helyzetben is lényegesnek tartja azonban megvizsgálni, vajon hogyan tekint Milanová minisztériuma a nemzeti kisebbségek kultúrájára. Kiemelte, a dokumentum 131 elképzelése közül csak öt foglalkozik ezzel a területtel, s annyira elvi szinten, hogy csak egy 60 ezer eurós keretet említ konkrét javaslatként (a kisebbségi kormánybiztos hivatalának szánva a kisebbségi kultúrák népszerűsítésére).

Ez a szám akkor válik „érdekessé”, ha tudjuk, hogy a 2030-ig szóló stratégiai tervezet országosan 650 millió euró plusztámogatással számol. Azt már csak a magunk részéről tesszük hozzá, hogy a nemzetiségi kultúrára szánt 60 ezer euró ennek a nagy keretösszegnek a 0,01%-át sem éri el.
Korábban törölt kisebbségi stratégia

Visszafogottabban nyilatkozik a tervezetről a fentebb említett kisebbségi kormánybiztosi hivatal, ahonnan érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy a tárcaközi véleményezésbe bevonták a kisebbségi bizottság tagjait. Érdemi választ csak az után tudnak adni felmerülő kérdéseinkre, ha az anyagot saját részükről kiértékelik és az érintettektől is megkapják az esetleges javaslatokat. Hozzátették, hogy ez egy keretdokumentum, amely általános víziókat és középtávú célokat tartalmaz a kultúra támogatására.

A középtávú stratégiákra általánosan jellemző, hogy kormányokon átívelő célokat fogalmaz meg, és mindig a mindenkori kormány dolga, hogy aprópénzre váltsa, illetve a szükséges pénzeszközöket hozzárendelje. Ha az anyag kiállja a szakmaiság kritériumait, elvben nem látnak semmi rosszat abban, hogy a minisztérium vitára bocsássa a dokumentumot, amelyen az általuk megszólított szakemberek is dolgoztak.

A kormánybiztosi hivatal által említett kisebbségi bizottság egyik tagja, Ravasz Ábel (a Most–Híd volt romaügyi kormánybiztosa) a Magyar7-nek elmondta, a kulturális minisztérium még a 2016–2020-as időszakban vállalta, hogy elkészíti a kisebbségi és regionális kultúrákra vonatkozó stratégiai dokumentumot, amit röviddel a hivatalba lépése után a Natália Milanová vezette minisztérium törölt a feladatok közül. Amikor ez ellen tiltakozott Ravasz, behívták a minisztériumba, hogy biztosítsák, a „nagy” stratégiai dokumentumban megfelelő helyet kapnak ezek a témák is.

A most bemutatott anyag láttán azonban Ravasz Ábel megállapította, a kisebbségi kultúrákat egyáltalán nem a súlyuknak megfelelően kezelték.

  A megoldás lehetőségét sem látja, legalábbis nem a közeli jövőben, mert a hivatalban lévő ügyvezető kormányt képtelennek tartja arra, hogy feldolgozza az alulról jövő kezdeményezéseket. A Bél Mátyás Intézet elnöki posztját betöltő egykori politikus érdeklődésünkre megerősítette, a kormányzati munkában egyáltalán nem új keletű, hogy egy kormány olyan középtávú, stratégiainak mondható döntéseket hoz, amelyek végrehajtása (vagy éppen törlése) már a következő kormányzati időszakra esik.

A kisebbségi bizottság egy másik, magát ez esetben megnevezni nem kívánó tagja tömören úgy minősítette a most kiadott stratégiai dokumentumot, hogy legfeljebb arra lesz majd jó, hogy papíralapon azt bizonyítsák Brüsszelben, milyen kiművelt és színvonalas Szlovákiában a kultúrpolitika.
Közös egyeztetés a Szövetséggel

A lényeg, hogy a stratégiai dokumentum ez év március 8-áig hivatalosan is véleményezhető akár intézmények, akár a nyilvánosság részéről érkező kezdeményezésként. A Szövetség párt ezt elősegítendő egy központi e-mail-címet hozott létre (kultura@szovetség.sk), ahova várja az érdeklődő kérdéseket, véleményeket, javaslatokat, hiszen a párt mindenképpen segíteni kívánja, hogy a nyilvánosság hangja eljusson a tárcaközi egyeztetés fórumára. Ezt március 2-án, a párt pozsonyi központjában tervezett közös, szakmai műhelymunka megtartásával is erősítenék.

Megjelent a Magyar7 2023/8. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.