A kormányprogram lesz a téma kedden

2020. április 26., 10:31
ma7 | TASR

Kedden folytatódik a szlovák parlament ülése, a fő téma a kormányprogram. Még 50 képviselő szeretne hozzászólni.

szlovák parlament ülés
Fotó: TASR

A hatodik ülés fő pontja a kormányprogram, melynek vitája után szavazhatnak bizalmat az új kormánynak.

Az Igor Matovič vezette kormány programjának vitája során már múlt héten is többen hozzászóltak, többek közt Boris Kollár, Grendel Gábor, Juraj Šeliga, Milan Laurenčík, sőt a volt miniszterelnök, Peter Pellegrini is.

Az ellenzék szerint a programban nincsenek elég pontos adatok, szerintük a koronavírus-járványra adott megfelelő válaszok is hiányoznak belőle.

Azt is felróják, hogy későn lett közzétéve a dokumentum. Pellegrini felszólalásában azt is kérte, hogy a parlamenti határozatot is csatolják a kormányprogramhoz. Követeli továbbá, hogy hogy a kormány dolgozzon ki a járvány utáni helyzetre vonatkozó megfelelő stratégiát, írják le, milyen lépésekkel segítenék a társadalmat és a gazdaságot kihozni a krízisből. A volt miniszterelnök arra is rámutatott, hogy milyen sok ígéretet tett a kormány a polgároknak.

A koalíciós képviselők elsősorban azt emelték ki hozzászólásaikban, hogy harcot kívánnak folytatni a korrupció ellen,

illetve miként óhajtják megváltoztatni a legfelsőbb ügyész megválasztási rendjét. Azt is kijelentették, hogy ugyan a parlamentben pártszinten nem képviselteti magát a magyar kisebbség, a kormányprogram a nemzetiségek irányában meglehetősen ambíciózus.

Kövesse facebook oldalunkat is!