Február 8-án nyitnak az alapiskolák és óvodák, sőt, a középiskolák végzős osztályai is!

Frissítve: 03:11
2021. február 2., 15:58
ma7

A HNOnline értesülései szerint a járványügyi bizottság mai ülésén megjelent oktatási miniszter, Branislav Gröhling meggyőzte a szakértőket: február 8-án nyithatnak az óvodák és általános iskolák. Mutatjuk a részleteket!

Fotó: TASR
Az egészségügyi tárca, érezve a félreértés lehetőségét, néhány perccel ezelőtt újságírói kérdésre megerősítette, nem csak a szakiskolák és szakközépiskolák, hanem a gimnáziumok végzős diákjait is érinti a döntés. Tehát gyakorlatilag az összes végzős középiskolásnak vissza kell ülnie az iskolapadba.
Marek Krajčí egészségügyi miniszter megerősítette, jövő héten nyitnak az óvodák és általános iskolák, sőt, Krajčí arról beszélt a középiskolák végzős évfolyamai is nyithatnak, bár, s ez nagyon fontos, a miniszter csak a szakközépiskolák és szakiskolák osztályait említette, a gimnáziumokat nem! Napirenden van ugyanakkor a kérdés, nem lehetne-e a felsőoktatásba készülő végzős diákokat visszaengedni az iskolába.
A járványügyi bizottság ülése után nyilatkozó miniszter kijelentette, szeretné, ha a középiskolák végzősei is visszatérhetnének az iskolákba, hat fős csoportokban. 

Hetek óta egymásnak ellentmondó információk terjednek arról, mikor térhetnek vissza a gyermekek az óvodákba és alapiskolákba. A Hospodárske Noviny úgy tudja, Branislav Gröhling ma eredményes tárgyaláson van túl, sikerült megegyeznie a járványügyi bizottság tagjaival, így a szakértők is támogatják,

hogy az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai kinyissanak a jövő héten.

A járványügyi bizottság azonban csak bizonyos feltételek mellett támogatja a nyitást, a HN szerint ezek a következők:

- letesztelik az iskolák személyzetét (pedagógusokat és a kiszolgáló személyzetet is), valamint 

- a gyermek legalább egyik szülőjét. HÉT NAPNÁL nem régebbi teszt kell!

Marek Krajčí és Ján Mikas közös sajtótájékoztatóján már arról volt szó, mindkét szülőtől kell majd negatív koronavírus-teszt. 

A lap azt írja, vélhetően a járványügyi bizottság jóváhagyása elég lesz ahhoz, hogy a kormány is elfogadja az elképzelést, hiszen a kormánytagok az elmúlt napokban rendre elmondták, csak a szakértők mai egyeztetése után jelentenek be új szabályokat. Korábban Igor Matovič arról beszélt, támogatná az első, illetve második osztályosok visszatérését az alapiskolák alsó tagozataiba.

Kövesse facebook oldalunkat is!

Hozzászólások