2022. február 16., 10:16

A hét végén tetőz az omikron, akár kétmillió fertőzött is lehet

Jó hír viszont, hogy csökkent a lélegeztetőgépre szorultak száma. Közeledünk az omikronhullám csúcsához.

koronavírus, COVID-19, omikron, kórház
Fotó: TASR

Eddig ez a hullám hozta a legmagasabb napi növekedést a pozitív esetek számát illetően. Az eddigi rekord a február 8-ai 20 582 igazolt pozitív PCR-teszt. Richard Kollár matematikus szerint a tetőzés február 10-e és 20-a között várható, a pontos napot azonban nem lehet meghatározni. Véleménye szerint ennek oka a kórházi kezelésekről vagy az antigéntesztekről közzétett adatok pontatlansága is.

Kollár szerint az elmúlt napokban ugyan csökkent a pozitívan teszteltek száma, de csökkent az összes elvégzett tesztszám is, ami azt jelenti, hogy nem a pozitivitás csökkent.

Éppen ellenkezőleg, enyhén növekszik, de már közeledünk a stagnáláshoz.

„Ami jó hír, mert egy hete még egyértelmű volt az esetszámok növekedése. Ezért is mondom már régóta, hogy a csúcs valamikor február 10-e és 20-a között lesz nálunk. Most ennek az intervallumnak a közepén vagyunk, és én úgy vélem, hogy ez a becslés be fog teljesülni” – mondta Kollár.

A matematikus kifejtette továbbá, hogy egy hét alatt a tizedével csökkent az 5-9 éves fertőzött gyerekek száma. A 10-14 éves pozitív tanulók száma is csökken.

Ellenkezőleg viszont, növekedésnek indult az 50 év feletti fertőzöttek száma. A leggyorsabban a 90 feletti fertőzöttek száma nő, a hét folyamán 50 százalékkal nőtt ebben a kategóriában a fertőzöttek száma. Egyszerűen fogalmazva: a korral arányosan növekszik a fertőzöttek száma.

Ez azt jelenti, ha összességében elkezd csökkenni a fertőzöttség aránya (lehetséges, hogy valójában már csökkeni is), a sérülékeny csoportokban továbbra is növekszik, és egy ideig még növekedni is fog a fertőzöttség.

Ez az a csoport, ahol a legtöbb változó szerepet játszik – az átoltottság és a fertőzésen átesettek száma a delta hullám idején. Ezek azok a tényezők, amelyek eldöntik, hogy pontosan mekkora rohamot fognak néhány héten belül a kórházaink megélni. A 80-felettieknél a pozitív esetek száma már olyan szinten van, mint a delta hullám csúcsán” – kommentálja a helyzetet a matematikus.

A szakember arra is figyelmeztet, hogy az omikron hullám végén az iskolák megnyitása után ismét megugorhat a pozitív esetek száma.

Azt javasolja, hogy gondolják át az iskolai szemafort, amely karanténba küldi az oltatlan tanulókat, ha kitör a fertőzés az osztályban.

Kollár hozzáteszi, bár úgy tűnhet, hogy a megbetegedések száma fokozatosan csökken, a fertőzés esélye ezen a héten a legnagyobb a járvány kezdete óta. A matematikus szerint Szlovákiában összesen kétmillió ember fertőződik meg az omikronnal.

Megint sokan meghalnak

A közzétett adatok miatt azt Kollár sem tudja biztonsággal megmondani, hogyan érinti majd az omikron a kórházakat. A statisztikákból ugyanis nem derül ki, hogy a kórházakban mekkora a napi felvétel vagy az eltávozás. Mivel azonban kevesebben szorulnak mesterséges lélegeztetésre, valószínűleg kevesebben is halnak meg COVID-19-ben, mint a korábbi hullámokban.

Azonban továbbra is magas lesz a halálozási arány, mivel sok ember hal meg covid által okozott betegségekben.

A matematikus szerint az államnak az omikronhullám lecsendesedése után arra kellene összpontosítania, hogyan birkózzon meg a további pandémiás hullámokkal vagy más kihívásokkal. Szerinte már nem a karantén hosszáról és a járványintézkedésekről kellene beszélni, hanem például arról, hogyan lehetne a nem koronavírusban szenvedők egészségügyi ellátását biztosítani, és hogyan lehet csökkenteni a várakozási időt a tervezett műtétekre, amelyek a járvány miatt elmaradtak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.