2020. november 5., 15:42

A fehérorosz elnök nem engedi vissza a Lengyelországban munkát vállaló orvosokat

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megtiltotta azoknak a fehérorosz orvosoknak a visszafogadását, akik Lengyelországban vállaltak munkát a koronavírus-járvány közepette.

lukasenka.jpg
Fotó: RIA/Scanpix

Az elnök a járvány elleni intézkedéseknek szentelt csütörtöki minszki tanácskozáson beszélt erről.

"Különösen az orvosainkat kérik arra, hogy utazzanak Lengyelországba, hogy segítsenek az embereknek és az országnak a Covid-19 elleni harcban. Figyelmeztetnék arra, hogy nincsenek felesleges orvosainak. Magunknak kell gyógyítanunk a mi embereinket, de követve az elveinket, senkit sem fogunk itt tartani. Ugyanakkor látni kell: ha elutaztál, nem térsz haza, ott fogsz dolgozni és sok pénzt keresni, amiért odautaztál" - mondta Lukasenka.

Leszögezte, hogy "ez nem fenyegetés, hanem utasítás a kormány számára".

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség emlékeztett arra, hogy Minszk október 29-én korlátozta az országba való beutazást a szárazföldi határátkelőkön. Az intézkedés litván, lett, lengyel és ukrán magánszemélyek egyes kategóriáira vonatkozik.

Lukasenka a csütörtöki tanácskozáson kifejtette, hogy az egy hete bevezetett határzár a járványhelyzettel függ össze, ideiglenes jellegű, és nincsenek politikai okai.

Szemben a világ számos más országával, Fehéroroszországban a járvány első hulláma idején nem vezettek be országos karantént, Lukasenka pedig többször is azt hangoztatta, hogy ezáltal úgy sikerült megfékezni a vírus terjedését, hogy közben nem dőlt össze a gazdaság. Az elnök szerint az egészségügyi rendszer minden szükséges eszközzel - kórházakkal, egészségügyi dolgozókkal, gyógyszerekkel és védőfelszerelésekkel - rendelkezik a járvány kezeléséhez.

Október 1-jétől Fehéroroszországban megkezdődött az önkéntesek beoltása az Oroszországban kifejlesztett vakcinával a szer engedélyeztetése utáni vizsgálatok keretében.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem adatai szerint a 9,5 milliós országban eddig 103 295 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 998-an haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, és 89 131-en gyógyultak meg.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.