2023. augusztus 20., 16:43

A Demokrati nem adja fel, a Republika kiléptetné Szlovákiát a NATO-ból

Az Oľanoból távozott egykori kormánypárti politikusokból verbuválódott Demokrati párt alelnöke, Jaroslav Naď és a Republika vezetője, Milan Uhrík volt a Markíza kereskedelmi csatorna Testre szabva című vasárnapi vitaműsorának vendége.

Hogyan tovább?
Milan Uhrík - Jaroslav Naď
Fotó: TASR/ma7

Jaroslav Naď arra a kérdésre, hogy a párt az alacsony támogatottságot mutató felmérések nyomán nem fontolgatja-e visszalépését a szeptember végi választásoktól egyértelművé tette, hogy nem kívánnak meghátrálni a politikai harc elől. Mint hozzátette, nem szeretnének csalódást okozni azoknak a választóknak, akik külföldről biztosították a pártot támogatásukról. Nem is tudná megmondani, hogy kiknek a javára kellene visszalépniük.

A Republika vezére jelezte, hogy szeretnék, ha az elkövetkezendő négy év során lehetőség nyílna egy népszavazás megtartására, amely arról dönthetne, hogy Szlovákia továbbra is NATO-tag maradjon-e vagy lépjen ki az Észak-atlanti Szövetségből.

Abban a két vitapartener egyetértett, hogy előző kormányok valamennyi problémás ügyét tisztázni kellene. Ugyanakkor eltérően ítélték meg Hamran István rendőrfőkapitány esetleges felelősségét a kialakult helyzetért. Míg Uhrík azonnali leváltását követelte, Jaroslav Naď szerint az illetékes szervek döntését kellene megvárni a Szlovák Információs  Szolgálat (SIS) és a Nemzetvédelmi  Hivatal elleni rendőri akció kapcsán.

Mint hozzátette: az SIS főnökének, Michal Aláčnak az esetleges leváltása semmit sem oldana meg. Egy hónap van a választásokig, utána a felálló kormány úgy is a saját embereit jelölheti a vitatott posztokra. Az a fontos, hogy a rendőrség szabad kezet kapjon és dolgozhasson.

Uhrík kifejtette, hogy a Republika nem akarja védelmébe venni a Smer-SD által jelölt, jelenleg megvádolt személyeket, viszont úgy látja, hogy bár a Smer-SD kormányzása alatt loptak, de olyan-amilyen rend  is volt. Az országot a választások után egy felelősségteljes kormánynak kellene irányítania.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.