2023. február 19., 12:48

Naď: Szlovákia pénzt remél az ukránoknak küldött harcigépekért

A TA3 hírtelevízió vasárnapi A politikában című vitaműsorában egyebek mellett az Ukrajnának átadandó Mig-29-es vadászgépek kérdése is terítékre került

jaroslav nad
Fotó: TASR/AP

Jaroslav Naď (OĽANO) ügyvezető védelmi miniszter szerint nem csökkenne Szlovákia biztonsága azzal, ha átadnánk Ukrajnának a Mig-29 típusú vadászgépeket.

Ezek a repülőgépek ugyanis számunkra használhatatlanok, nem folyik pilóták kiképzése, gyakorló repüléseket sem végeznek, de nem áll rendelkezésre a karbantartásukat ellátó műszaki személyzet sem, ugyanakkor fenntartásuk sok pénzbe kerül.

Elmondta, hogy amikor majd dönteni kell a vadászgépek átadásáról, ezt a parlamentben is megvitatják. Jelenleg csak négy olyan pilótája van a szlovák légierőnek, akik képesek a Mig-29-ket vezetni, az új pilóták kiképzését pedi már az előző kormány leállította.

Az ügyvezető védelmi miniszter abban bízik, hogy az EU békealapjából Szlovákia 150 millió eurót kap, ha átadja Ukrajnának a vadászgépeket. Emlékeztetett rá, hogy amikor átadták az S-300-as rakétákat, az USA egy bizonyos időre biztosította számunkra a Patriot-rendszer használatát és 200 millió dollárt folyósított új haditechnika vásárlására.

Azzal kapcsolatban, hogy az ügyvezető kormánynak van-e egyáltalán joga dönteni erről a kérdésről, a miniszter elmondta, hogy a jogászok véleménye megoszlik.

Korábbi szavainak ellentmondva megjegyezte, hogy az ügyvezető kormányban vannak, akik mindenképpen szeretnék, ha a parlament hagyná jóvá a vadászgépek átadását. Úgy fogalmazott, hogy a koalíció mellett az SaS és talán a Hlas-SD is azon az állásponton van, hogy haditechnikával is segítsük Ukrajnát.

Cáfolta, hogy behívókat küldtek volna a katonaköteleseknek. Ezeket álhíreknek, azokat pedig, akik ilyesmivel riogatják az embereket hazugoknak és rémhírterjesztőknek nevezte. Mint megjegyezte, már beadvánnyal fordult az ügyészséghez, hogy járjon utána ezeknek.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.