2021. december 20., 17:31

A déli községek szerint a helyzet kritikus, nincs vízvezeték- és csatornahálózat

A Duna menti régió polgármesterei a vízvezetékrendszer és a szennyvízelvezetés kiépítésével kapcsolatos kritikus helyzet megoldását követelik Dél-Szlovákiában. A polgármesterek arra figyelmeztetnek, hogy az ország ezen területén még mindig vannak olyan községek, ahol nincs vezetékes víz, vagy a csatornahálózatból eddig egyetlen méter sem készült el.

szennyvíz
Képünk illusztráció.
Fotó: unsplash.com

Farkas Iván, Muzsla polgármestere és a Nyitra Megyei Önkormányzat (NSK) képviselője szerint ebből a szempontból rendkívül rosszul áll például a Komáromi járás, ahol a lakosok 39 százaléka van rákapcsolódva a csatornahálózatra és a szennyvíztisztító állomásokra. „Ha a kis régiókat hasonlítjuk össze, akkor valószínűleg a párkányi áll a legrosszabbul az egész országban. Párkányban ugyan van szennyvíztisztító állomás, de a csatornahálózat hiánya miatt csak a teljes kapacitása felét használják ki. Például a szepességi településeken van csatornahálózat, és már a külterületeken lévő turisztikai központoknál építik a szennyvíztisztítókat. Ha az ottani polgármesterek azt mondják, ez a 21. század, akkor mi még mindig a középkorban vagyunk” – állapította meg Farkas.

Emlékeztetett: Párkány környékén részben Nánán és Garamkövesden van kiépítve a csatornahálózat. De a többi 20 településen ez nincs kiépítve egyáltalán. „Például a Lévai járás déli részén további 20 olyan község van, ahol nincs vízvezetékhálózat” – állapította meg Farkas.

A megyei önkormányzatok a következő időszakban 200 millió euróval számoltak megyénként. „A valóság azonban az, hogy az NSK 93 millió eurót kap, miközben csak a vízhálózat legégetőbb problémáinak a kezeléséhez 50 millió euróra lenne szükség, vagyis az összeg több mint felét erre kellene költeni. Amikor a Nyitra Megyei Önkormányzati Hivatal összeszámolta a polgármesterek kérelmeit, amelyeket az integrált területfejlesztési stratégia (IÚS) kapcsán nyújtottak be, az eredmény nyolcmilliárd euró volt. Ennyi befektetéssel vagyunk itt elmaradva. Az NSK pedig 93 millió eurót kap” – hangsúlyozta Farkas.

Mint elmondta, az egyes községek már nem tudnak megbirkózni a kialakult helyzettel, mivel a széles körű befektetésekhez nincsenek felhasználható források.

Ha pedig mégis lennének valamilyenek, akkor az például a csatornahálózat esetében akár több tíz évig is elhúzódhatna. A Déli régió regionális egyesület ezért minél előbb tárgyalni akar a központi kormányzattal. „Hogy közös megoldást találjunk a kialakult helyzetre. Ha az állam követeli a környezetvédelmi törvények betartását, akkor az ilyen széleskörű beruházásokat is ki kell tudni fizetni” – tette hozzá Farkas.

A kritikus csatornázási helyzettel holnap részletesebben is foglalkozunk portálunkon.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.