2022. november 18., 14:00

74 millióval kevesebb jut a kórházak rekonstrukciójára, nézze meg, kik járnak rosszul

Kórházak rekonstrukciójára és építésére eredetileg 286 millió eurót szántak volna, a megszorító intézkedéseket követően ez 212 millióra csökkent.

Kassai Louise Pasteur Egyetemi Kórház
Fotó: TASR
Archív felvétel

Eduard Heger miniszterelnök Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel karöltve a múlt héten jelentette be, a kórházak rekonstrukcióra és új épületek építésére nyújthatnak be pályázatokat.

A pályázatokat eredetileg szeptemberben akarták kiírni, ám a kiírás késett, ezzel párhuzamosan csökkent az összeg is.

Az eredetileg beharangozott 286 millióból 212 millió lett, a 74 millió eurónyi különbözet az esetről beszámoló Aktuality.sk portál szerint egy regionális kórház ára.

Az alacsonyabb összegre sem Eduard Heger sem Vladimír Lengvarský nem adott magyarázatot, bár mindez valószínűleg a gazdaság teljesítményéből fakad. Minél jobban teljesít a gazdaság, annál több pénzt kapunk Brüsszelből. Szlovákia eredetileg 6,3 milliárd eurót kapott volna az uniós forrásokból, de összességében 322 millióval kevesebbet kap.

Azt, hogy 322 millióval kevesebbet fog kapni Szlovákia, már nyáron lehetett tudni, csak azt nem volt tudható, hol fognak lefaragni, illetve hogy a csökkentés átalány jellegá lesz-e vagy sem.

A pályázatokban nagyobb, 5 millió eurónál költségesebb projekteket fognak támogatni. Noha a nagy, állami kórházak készültek a felhívásra, végül lemaradnak róla, mivel az Egészségügyi Minisztérium most a kisebb, regionális kórházakat részesíti előnyben. Ezt Lengvarský azzal magyarázta, hogy a két nagy állami kórház, a turócszentmártoni és a Pozsony Rázsochy részében levő már kapott forrásokat korábban, és az elosztásnál mindenkivel fair módon kell eljárni.

Minden megye számára leosztották, mekkora forrásra pályázhatnak. A legtöbb az Eperjes és Kassa megyében levő kórházaknak jut, míg a legkevesebb a Pozsony és Zsolna megyében levőknek, éppen az említett, két nagy állami kórházi beruházás miatt.

A központi forrásból így részesülnének a megyék:

Besztercebánya megye 31,8 millió

Pozsony megye 4,2 millió

Kassa megye 46,7 millió

Nyitra megye 31,8 millió

Eperjes megye 42,2 millió

Trencsén megye 23,3 millió

Nagyszombat megye 23,3 millió

Zsolna megye 8,5 millió.

A pályázatokból magán üzemeltetők is kaphatnak támogatást, itt elsősorban a Penta és az Agel neve merül fel, ám esetükben legkevesebb 10%-os önrész szükséges.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.