5795 feltételezett mellékhatást regisztráltak a vakcina beadása után

2021. június 11., 19:02
ma7 | TASR

Csütörtökig (június 10.) 5795 feltételezett mellékhatást regisztrált az új koronavírus elleni védőoltás beadása után az Állami Gyógyszerellenőrzési Intézet (ŠÚKL). 447 súlyos mellékhatást regisztráltak, ami 7,7 százalékos arányt jelent – közölte honlapján a ŠÚKL.

koronavírus Magyarország védőoltás
Fotó: MTI / Kiss Dániel

A leggyakrabban jelentett súlyos mellékhatások közé tartozik a tartósan megemelkedett vérnyomás, különösen a magas vérnyomás miatt kezelt betegeknél. Előfordult még ájulásközeli állapot, ájulás, trombózis, tüdőembólia, allergiás reakció, átmeneti bénulás, rövid ideig tartó eszméletvesztés, valamint sztrók. A ŠÚKL tájékoztatása szerint epilepsziás rohamok is előfordultak az ezzel a betegséggel kezelt pácienseknél.

Csütörtökig összesen három olyan halálesetet regisztrált az intézet, amely összefüggésben van az oltással, és két esetről megállapították, hogy valószínűleg összefüggésbe hozható a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcina beadásával. Egy eset az AstraZeneca vakcina beadásához köthető.

„Több ilyen, köztük a sajtóban is nyilvánosságra hozott esetben kizárták a kapcsolatot az oltás és az egészségi probléma között" - közölte intézet.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ adatai szerint szerdáig (június 9.) Szlovákiában összesen 1 852 580 személy kapta meg az oltás első, 1 046 405 pedig már a második oltást is.

Kövesse facebook oldalunkat is!