2021. május 14., 20:21

4492 feltételezett mellékhatást regisztráltak az oltás beadása után

4492 feltételezett mellékhatást regisztrált csütörtökig (május 13.) a koronavírus elleni védőoltás beadása után az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL). Ezek közül 272, azaz 6,1 százalék súlyos volt - közölte honlapján a ŠÚKL.

koronavírus oltás vakcina oltóközpont Kassa Kassa megye
Fotó: TASR

A leggyakrabban jelentett súlyos mellékhatások közé tartozott a tartósan megemelkedett vérnyomás, különösen a magas vérnyomással kezelt betegeknél. Előfordult még ájulásközeli állapot, ájulás, trombózis, tüdőembólia, allergiás reakció, átmeneti bénulás vagy rövid ideig tartó eszméletvesztés. Epilepszia miatt kezelt betegeknél epilepsziás roham is előfordulhat. A súlyos mellékhatások közé sorolta a ŠÚKL az oltás meghiúsulását is.

„A mellékhatások előfordulása és intenzitása függ az érintett személy általános egészségi állapotától és életkorától. Az oltás utáni mellékhatások ritkábban fordulnak elő és kevésbé intenzíven jelentkeznek az idősebbeknél. Az beszedett gyógyszerektől, az immunválasztól, és bizonyos esetekben a beoltott személy pszichés állapotától is függ, milyen oltási reakció fordul elő" - emlékeztetett ŠÚKL.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint Szlovákiában csütörtökig összesen 1 326 765 ember kapta meg az első oltást, és 616 767-en a másodikat is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.