2021. február 18., 13:18

Szlovákia az Európai Bíróság előtt a levegőszennyezettség miatt

Az Európai Bizottság benyújtotta az Európai Bíróságon azt a periratot, amelyben Szlovákiát marasztalja el a szilárd levegőszennyezettség határértékeinek túllépése miatt, illetve azért, hogy ez ellen nem tette meg a megfelelő intézkedéseket.

Ján Budaj
Fotó: Somogyi Szilárd

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter tudomásul vette a Bizottság lépését.

A minisztérium az üggyel kapcsolatban nyilatkozatot adott ki, amelyben kifejtik, hogy a vizsgált értékek 2019-ben és 2020-ban is jelentősen csökkentek, sőt 2020-ban a PM10 kategóriájú szennyeződés Jolsva kivételével az összes mérőállomáson a határérték alatt maradt.

A Bizottság a levegőszennyezés kapcsán 18 tagországgal szemben folytat valamilyen eljárást. Ezekből 10 van az Európai Bíróság előtt. Főleg a PM10 kategóriájú porszennyezés az eljárások tárgya.

Budaj hangsúlyozta, hogy

a levegő minősége, mint egy lakmuszpapír mutatja, hogy az adott országban milyen helyzetben van a környezetvédelem. A halotti bizonyítványokon nem vezetik, hogy a légzőszervi betegségekben többen halnak meg, mint infarktusban, és ezekért a légszennyezettség felel. Ez a Fico és a Pellegrini kormányok felelőtlen hozzáállásának a gyümölcse.

Budaj azt is kiemelte, hogy a minisztériuma ez ügyben már számos lépést tett, új törvényt alkottak a levegő védelmére, emelték a levegőszennyező büntetési tételeit és illetékeit, vagy tavaly elindult egy külön program a levegőszennyezés ellen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.