2021. április 3., 15:28

Már csak napkollektorokra és biomassza-kazánokra lehet támogatásért folyamodni

A Szlovák Innovációs és Energetikai Ügynökség (SIEA) felfüggesztette a hőszivattyúk és a fotovoltarikus panelek feleszerelésére vonatkozó támogatási kérelmek benyújtását. A Zöld háztartások II. kiírásban, április elején már csak a napkollektorok és a biomassza kazánok támogatásáért lehet folyamodni. Ez következik az Ügynökség honlapján közzétett adatokból.

Februárban a SIEA 10,8 millió euróval egészítette ki a keretet,

ami az ügynökség számára a projektben akkor rendelkezésre álló összes szabad forrása volt. A SIEA honlapján közölte, hogy a hőszivattyúk és a fotovoltarikus panelek vásárlására vonatkozó utalványok iránti további kérelmek benyújtása jelenleg szünetel.

Februárban 6 millió eurót különített el hőszivattyúkra és 1,6 millió eurót a fotovoltarikus panelekre.

Az EU alapokból összesen 37 millió eurót különítettek el a projektre, jelenleg már csak kevesebb, mint 1,2 millió euró áll rendelkezésre. A biomassza kazán beszerzéséhez való hozzájárulás iránt érdeklődőknek még kevesebb, mint félmillió euró áll rendelkezésükre, és csaknem 700 000 euró van fenntartva a napkollektorokra. A jelenlegi keret ekkor növekedhet, ha valamelyik pályázó nem váltja be az utalványát, vagy nem valósítja meg a projektet. A SIEA a múltban kijelentette, hogy a fel nem használt utalványokból származó összes szabad forrást visszahelyezi a rendszerbe.

A regisztrált pályázók figyelemmel kísérhetik pályázatuk sorrendjét a projektek listáján, és felkészülhetnek a telepítésre. Az utalvány kiállításáig a regisztrált alkalmazásban például még megváltoztathatják az eszköz gyártóját.

Ebben az évben a felszerelés telepítésére szolgáló utalvány kiadásától számítva, a háztartásoknak meghosszabbított, legfeljebb öt hónapos határidő áll rendelkezésre. A támogatás mértéke a készülék telepített teljesítményétől függ.

A hőszivattyúkra a maximális hozzájárulás 3400 euró, a napkollektorok esetében 1750 euró, a fotovoltarikus paneleket és biomassza kazánok után pedig 1500 euró.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.