2023. október 19., 19:39

Felkészültek a méheket pusztító ázsiai lódarázs fogadására

Egyelőre nem észlelte az ázsiai lódarázs (Vespa velutina nigrithorax) felbukkanását a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet (SIŽP).

ázsiai lódarázs
Ázsiai lódarázs
Fotó: Wikipedia/Didier Descouens

Az ázsiai lódarázs Délkelet-Ázsiából származik, Indiában, Indokínában, Kínában, Jáván és az indonéziai Lombok szigeten őshonos. A nigrithorax alfaj már Franciaországban is megjelent. Olaszországban és Németországban már elszaporodott.Magyarországon 2023-ban azonosították első példányait.

A sajtóban napvilágra került hírekkel ellentétben az ázsiai lódarázs nem veszélyesebb az emberre, mint az európai lódarázs. Az ázsiai lódarázs betelepülése azért jelent problémát, mert állítólag a házi méhekre vadászik és lokálisan nagy károkat okozhat a méhészetekben.
Egyelőre nem érkezett az ázsiai lódarázs kártételére irányuló bejelentés, de folyamatosan kapcsolatban állunk a méhészekkel, az invazív faj felbukkanására fel vagyunk készülve"

– mondta Tatiana Horecká, a felügyelet szóvivője.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.