2024. június 5., 14:57

Választási útmutató - VIDEÓVAL

Több uniós országhoz hasonlóan Szlovákiában is június 8-án kerül sor az európai parlamenti választásokra, amikor is az Európai Unió polgárai választanak európai parlamenti képviselőket. Bár sokan azt gondolják, hogy Brüsszel messze van és nem fontos, ami ott történik, ez nem így van, hiszen az ott meghozott döntések a mi életünkre is kihatással vannak. 

Mindenképpen vigye magával a személyigazolványát, e nélkül ugyanis nem élhet szavazati jogával. Kérjük tehát, még a szavazás előtt ellenőrizze személyazonosságijának érvényességét. A reggel 7-től este 10-ig nyitva tartó választóhelyiségbe lépve a bizottságtól megkapja az induló pártok választási listáját és egy, a település bélyegzőjével ellátott borítékot.

Miután aláírásával igazolta az átvételt, a paraván mögött válassza ki azt a pártot, amelyre szívesen bízná érdekei képviseletét az Európai Parlamentben. 

Amennyiben nem választott ki konkrét jelölteket, a párt listáját karikázás nélkül helyezze a borítékba és dobja bele az urnába. Ebben az esetben is érvényes a szavazata. Amennyiben azonban a választási listán élne azzal a lehetőséggel, hogy jelöltek sorszámát karikázza, legfeljebb két személy neve előtti sorszámot, vagy kevesebbet karikázzon. Több karikázása esetén nem veszik figyelembe a jelöltekre leadott voksot, a párt azonban megkapja a plusz egy szavazatot.

Ha elhibázta a szavazást és még időben észrevette, a választási bizottságtól kaphat egy új, egész csomagot és újból, figyelmesen ismételje meg az eljárást az elhangzottak alapján. Azoknak a pártoknak a listáját, amiket nem borítékolt, feltétlenül az arra kijelölt helyre kell dobni. 

Fontos, hogy tudatosítsuk, hacsak egy ember is felszólal az érdekünkben Brüsszelben, akkor már napirendre kerülnek a bennünket, felvidéki magyarokat és közösségi jogainkat érintő fontos kérdések is. Ezért kell elmennünk szavazni június 8-án, mi így teszünk, tegyenek így Önök is. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.