Őry Péter: a válságkezelés az önkormányzatokra komoly terheket ró

2020. március 28., 13:13
ma7

A koronavírus-válságkezelő intézkedések, amelyeket a Matovič kormány javasolt, csak a gazdasági szféra gondjait igyekszik mérsékelni, a közszféra, így a válsághelyzetben az önkormányzatokra zuhanó terheket nem kezeli. Ez már csak azért is fura, mert az önkormányzatok az egészségügyi intézményekkel együtt az első vonalban harcolnak a vírus terjedésének lassításáért.

Videó: ma7

Az önkormányzatok finanszírozása elsősorban a természetes személyek és magánszemélyek által befizetett adóhányadból gazdálkodnak. Ezek a jelenlegi helyzetben nem jutnak el az állami kasszába, hiszen az adóbevallások benyújtását, ezzel együtt az adóbefizetéseket is június 30-ig kitolták.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az önkormányzatok az első fél évben csak azt az adóhányadot kapják meg, amelyet a lakosok és természetes személyként vállalkozók már az intézkedések meghozatala előtt befizettek.

Eközben a válságkezelésben az első vonalban érintett önkormányzatoknak megemelkedett költségeik vannak az idősek és rászorulók ellátásában, akár étel bebiztosításában, akár a védőmaszkok elkészíttetésében és azok eljuttatásában a háztartásokba. Emellett rengeteg egyéb intézkedést kell végrehajtaniuk, és fedezniük kell az otthon maradott önkormányzati alkalmazottak béreit és járulékfizetéseit.

Vajon hogyan birkóznak meg mindezzel az önkormányzatok, és a válság lecsengése után milyen módosításokat kell majd eszközölniük a települések költségvetésében? Ilyen kérdéseket is feltettünk a SzóBeszéd stúdiójában Őry Péternek, Csallóközcsütörtök polgármesterének, a Pro Civis polgári társulás elnökének. Tájékozódjon velünk!

 

Kövesse facebook oldalunkat is!

Nézőpont