2020. augusztus 8., 09:02

Hét nap kampány a legtermészetesebb táplálásért

Az Egészségügyi Világszervezet 1992-ben jelölte ki augusztus 1-jét Anyatejes Világnapnak, amellyel kezdetét veszi a Szoptatás Világhete. Kissé ellentmondásosnak hathat, hogy a legősibb táplálási módhoz szószólók és kampányok szükségesek, ám a modern világ hátulütője, hogy egy időben néma, alig észrevehető, ám mégis hatékony ellenkampány folyt a szoptatás ellen.

Videó:  ma7

A szoptatás sikere tulajdonképpen csapatmunka. Sok mindenkitől és sok mindentől függ, elsősorban a csecsemőtől, az édesanya akaratától és kitartásától, továbbá szükséges még a  támogató családi háttér és a kellő minőségű és mennyiségű információ is.

Az újdonsült édesanyákban főként a gyermekágyi időszakban sok kérdés és kétely fogalmazódik meg, a legtöbb éppen a csecsemő táplálásával kapcsolatban. Ha ebben segítségre szorul, javallott egy laktációs szaktanácsadót felkeresnie, aki kellő hasznos információval és gyakorlati tanácsokkal látja el a babát és mamát is.

Szlovákiában a laktációs szaktanácsadók listáját a mamila.sk weboldalon találják. Stúdióvendégünk szintén egy, a köznyelv szerint ,,szoptatási tanácsadó'' volt, Hacsik Katalin, aki maga is kétgyermekes édesanya.

Hangsúlyozta: ,

Az anyatej a lehető legjobb dolog, amit egy csecsemő kaphat, hiszen személyre szabott, az igényeinek megfelelő és a szükségleteit kielégítő összetételű. Erre semmilyen egyéb tápszer nem képes."

A beszélgetés során érintettük a leggyakoribb problémákat, amikkel az édesanyák a szaktanácsadókhoz fordulnak, illetve szót ejtettünk még a szoptatással kapcsolatos tévhitekről.

Az igény szerinti szoptatás fogalmát is boncolgattuk, amely annyit jelent, hogy a baba jelzésére az édesanyák csupán mellel kínálják meg a csecsemőt, semmilyen egyéb segédeszköz - cumi, cumisüveg - nem jön szóba. A hiedelemmel ellentétben a baba nem kihasználja ezt, hanem bizalommal lesz az édesanya iránt, hogy minden rezdülésére választ kap.

Szakértőnk fontosnak tartotta elmondani még, hogy a szoptatás nem betegség, ezért az édesanyáknak nem szükséges speciális étrendet tartaniuk, mindent ehetnek mértékkel, mikor azonban észrevehetően negatívan reagál a baba egy elfogyasztott ételre, azt egy időre javallott kiiktatni az étrendből.

Érintettük még a gyógyszerek alkalmazását az anyatejes táplálás alatt. A hatóanyag anyatejbe jutását, így a gyógyszer biztonságos alkalmazását az e-lactancia.org oldalon tudják az édesanyák ellenőrizni, ahol megbízható szakemberek által összeállított besorolást találnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.