2022. március 6., 18:00

Vegyes házasságból is magyar iskolába - VIDEÓ

A vegyes házasságokból született gyermekek többségét szlovák tannyelvű oktatási intézményekbe iratják Szlovákiában. Ennek eredményeként a magyar óvodák és iskolák minden gyermekért megharcolnak. Futótűzként terjed a tévhit, hogy ha gyermekünk államnyelvi intézményben tanul, jobban helytáll majd az életben.

Szívet melengető példa a videóban megszólaló Fejes Zsuzsanna és párja hozzáállása a kérdésben. Az édesapát nem tudtuk megszólítani, mivel katonaként szolgál és éppen misszióját tölti, a kialakult helyzet miatt pedig hetekkel később tér csak haza négy csemetéjéhez, akik mindegyikét magyar nyelvű tanintézménybe iratták és iratják majd a jövőben is. 

Az édesanya elmondása szerint már az első gyermekkel való várandóssága elején megbeszélte férjével szive vágyát, hogy gyermeke(i) magyar iskolát látogassanak, hiszen ahogy mondta: 

Szeretném, ha a gyerekek ismernék a magyar helyesírást, írókat, költőket. Szlovákul ígyis-úgyis megtanulnak.''
Hozzátette, rendkívül szerencsés, hogy ilyen párja van, aki támogatta a döntésben és azon a véleményen van ő is, hogy minél több nyelven beszélnek a gyerekek, annál életrevalóbbak lesznek. 
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.