Strédl Terézia: Ha a legjobbat akarjuk a gyermekünknek, szeressük egymást - VIDEÓ

2021. május 1., 18:01
Tóth Tünde ma7

Stredl Terézia neve garancia egy remek beszélgetésre. A pszichológust ezúttal az anyanyelvi oktatás fontosságáról kérdeztük. A témában megjelent tanulmányában kimerítően kifejti, milyen fizikai és mentális tünetei lehetnek annak, ha a gyermeket kiemeljük a természetes nyelvi közegéből.

Az anyanyelv érzelmi nyelv, amelyen keresztül a gyermek eszmél, kapcsolatokat alakít ki, tanul és tapasztal. 

Kétségtelen, hogy a gyermek mentális fejlődésére hatással van a nyelvi közeg is. Egészen más teljesítmény figyelhető meg ugyanannál a gyermeknél egy anyanyelvi és egy idegen nyelvű oktatási intézményben.

Vitathatatlan, hogy a legtöbb szülő a legjobbat akarja gyermekének, ám azzal, ha saját frusztrációját, rossz élményeit vetíti ki a gyermekre, nem segíti őt.

Saját magunk ellendrukkerei vagyunk sokszor. ''

- állítja szakértő vendégünk, aki szerint az érvényesülés sem mentség arra, hogy valaki ne az anyanyelvén tanuljon és sajátítsa el az alapokat. Saját tapasztalatáról számolt be, miszerint egy szlovák anyanyelvű szülőnek, akinek magyar iskolába jár a negyedikes gyermeke, sem okozott eddig gondot segíteni őt a tanulásban.

Mindenkinek jó döntést kívánok és azt, hogy a gyermek akaratát figyelembe véve döntsenek a jövőjéről. Hiszen hajlamosak vagyunk még mindig azt hinni, hogy mi dönthetünk csak és kizárólag gyermekeink életéről 

- teszi hozzá Strédl Terézia.

A beszélgetés során egy rövid bejátszó tekinthető meg a ma7 médiacsalád idei, a #jobuliamagyariskola kampányáról, amely során a 6-10 éves korosztályt kérdeztük arról, miért is fontos és jó, hogy a magyar gyerek magyar iskolába járjon.

Kövesse facebook oldalunkat is!

SzóBeszéd