2024. március 10., 18:00

Krasznahorka büszke vára, megnyitják-e valahára…? - VIDEÓ

Két kisfiú figyelmetlensége, hét perc alatt lángba boruló fazsindelyes tetőszerkezet, huszonöt perces tűzvész, milliós károk az évszázadok alatt felhalmozott értékekben. Így égett le Krasznahorka büszke vára. A vár felújítása azóta sem fejeződött be. A SzóBeszéd mai műsorában azt elemezzük, vajon mikor fejeződnek be a munkálatok és mikortól lesz újra látogatható történelmük eme ékköve.

Videó:  ma7

A műsorban felidézzük a ma 12 éve kigyulladt krasznahorkai vármúzeum legújabb történetét, ami a felújítása miatt azóta is zárva tart és évről- évre újabb várnyitási időpont kerül a köztudatba.

Vajon miért húzódnak el ilyen sokáig a felújítási munkálatok, esetleg lehetett-e volna gyorsítani a felújítási munkálatokon, és hol is tart most ez a folyamat, ezt elemezzük stúdióvendégünkkel, Máté Tímeával, a Szlovák Nemzeti Múzeumhoz tartozó Betléri Múzeum igazgatójával.

A beszélgetés során kiderül az is, mit is jelképez számunkra, felvidéki magyarok számára ez a vár, hogy a felújítás során ki mindenki fogott össze, hogy megmentsük történelmünk egyik jelentős műemlékét.

Archív felvételeinken olyan nyilatkozatok is megjelennek, amelyek már sokkal korábbra várták a vármúzeum újbóli megnyitását, valamint nézőink láthatnak aktuális pillanatképeket a vár jelenlegi állapotáról.

Nézzék velünk!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.