Isten a nyolcadik napon megteremtette a Down-szindrómásokat, hogy szeressenek - VIDEÓ

2021. március 21., 18:44
Patócs Diana Tóth Tünde ma7

Március 21. a Down-szindróma világnapja, amikor sokan felemás zoknit húznak. Ez egyszerre emlékeztető arra, hogy milyen sokat köszönhetnek a családok Down-szindrómás szeretteiknek, de arra is, hogy nekünk, kívülállóknak milyen sokat kell még tennünk, amíg mindnyájuknak maradéktalanul érvényesülnek a méltósághoz, az emberi bánásmódhoz, a megfelelő oktatáshoz, és munkához való jogai. Témában érintett családokhoz látogattunk el, hogy meséljenek mindennapjaikról.   

A Down-szindróma egy olyan kromoszómális rendellenesség, melyet leggyakrabban a 21-es kromoszómapár rendellenes osztódása okoz. Annál súlyosabb a betegség minél több testi sejt tartalmaz három darab 21-es kromoszómát.

Születés előtt képtelenség megjósolni, milyen tünetekkel jár majd a Down-szindróma az adott gyermek esetében. A legkarakterisztikusabb tünetek: az arc eltérései, jellegzetes szemforma, kiálló nyelv, mely a kis szájüreg következménye, fehér foltok az íriszen, a gondolkodás-fejlődésben megmutatkozó eltérések, szívfejlődési rendellenességek, hallásproblémák, alacsony termet, pajzsmirigybetegségek. Érdekes módon vannak olyan betegségek, melyek ritkábban fordulnak elő Down-szindrómások között, ilyen például a daganatos megbetegedések nagy része.

Szlovákiában évente 30-35 gyermek születik ezzel a rendellenességgel. A terhesség alatt kiszűrt Down-szindrómás magzatok 80%-át abortálják annak ellenére, hogy ők is életképesek. Ennek bizonyítékai a kisfilmünkben szereplő családok is, akik törekszenek arra, hogy minél teljesebb életet éljenek és legnagyobb vágyuk, hogy a társadalom elfogadja és befogadja Down-szindrómás szeretteiket. 

Kövesse facebook oldalunkat is!

SzóBeszéd