2022. november 7., 18:01

Ha teszünk érte, az ATM is magyarul szól hozzánk - Nyelvhasználati mindennapok Szlovákiában - VIDEÓ

A felvidéki magyarság fellegvárában, Dunaszerdahelyen, ahol a lakosság közel 80%-a magyar és a vizuális kétnyelvűség az elmúlt 15-20 évben pozitív irányba változott, azt szerettük volna feltérképezni, hogy a hivatali ügyintézésben és a lakosság számára nyújtott szolgáltatásokban mennyire működik a magyar nyelvű kommunikáció. 

Körutunkat kibővítettük és Csallóköz után Mátyusföldre látogatva első állomásként a bankintézetek pénzautomatáit vettük górcső alá.  A Csehszlovák Kereskedelmi Bank (ČSOB), amely nemrég vette át a magyar OTP bankot is, némely automatája kínál ugyan magyar nyelvet, ám túlnyomórészt nem ez a jellemző. Ugyanez mondható el a Szlovák Takarékpénztárról is, ám akadnak ellenpéldák. Az Általános Hitelbank (VÚB) és Tatra Bank gépeinél választhatunk magyar nyelvű menüt. 

Megkérdeztük Bukovszky László kisebbségi kormánybiztost, mit tehetünk, kihez fordulhatunk, amennyiben változtatni szeretnénk és elérhetővé tennénk anyanyelvünk használatát ezeken a platformokon is. 

Létezik ugyan kisebbségi nyelvhasználati törvény, amely meghatároz néhány kötelező dolgot, a legtöbb esetben lehetőségeket, de ezeket a rendelkezéseket bizonyos esetekben vagy lehetetlen betartani, vagy nincs is rá szándék.

A témában egy kisebbségi jogvédelemmel foglalkozó jogászt kérdeztünk.

De vajon hogy is néz ez ki a gyakorlatban?

A helyzetkép azt mutatja, hogy az állam nem akarja betartani azokat a nyelvhasználati jogokat amelyek érvényben vannak, éppen ezért sok esetben civilek és civil szervezetek veszik kézbe az ügyet, akik fontosnak tartják, hogy egyenrangú állampolgárként és magyarként élhessük a mindennapjainkat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.