2021. december 9., 18:01

Azt várják el az újszülöttől, hogy szlovákul sírjon - VIDEÓ

Tájainkon örökzöld téma a magyar gyerekek szlovák nyelvoktatása. Az oktatási törvénybe nemrégiben bekerült a szlovák nyelv kötelezően idegen nyelvként való oktatása, ennek apropóján beszélgetünk Fibi Sándor nyugalmazott pedagógussal és Ibolya Ildikóval, akik maguk is szlovák nyelvet oktattak, illetve oktatnak.

Mindkét vendég véleménye az, nem a módszertannal, hanem a koncepcióval van gond. Anyanyelvként oktatni egy olyan nyelvet, amit a gyerek a természetes közegében aligha hall, abszurdum. 

A gyakorló pedagógusok számára a legnagyobb siker, ha megszerettetik az általuk oktatott tantárgyat a gyerekekkel, de ennyi nehezítéssel megtűzdelve a szlovák szakos pedagógusok munkája kifejezetten nehéz. Ahogy Ildikó mondja,

hiába akarnék én kommunikálni a gyerekkel, ha az elvárás teljesen más. Rímképleteket és szintaxist kell az ötödikeseknek magyaráznom. 

Fibi Sándor sok éve harcol azért, hogy a szlovákot, mint idegen nyelvet oktassák a nemzetiségi iskolákban, a beszélgetésben pedig pontokba szedte, mi minden kell ahhoz, hogy működjön ez a rendszer.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!