A szabadságharc szervesen kapcsolódott a Felvidékhez is - VIDEÓ

2021. március 15., 18:00
ma7 Patócs Diana Tóth Tünde

Március 15-e a magyarság számára jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, múltunk iránti tiszteletét fejezi ki. Évente egyszer, ezen a napon a nemzetet alkotó emberek (legyen az anyaországi vagy külhoni magyar) érezhetik, hová tartoznak. Március idusán azokra a honfitársainkra emlékezünk, akik nem féltek az életüket adni egy álomért, a magyar nemzet szabadságáért. Mivel a koronavírus-járvány miatt idén elmaradnak a megemlékezések, úgy döntöttünk, hogy felvidéki történészek segítségével felelevenítjük a múltat, hogy ezzel tisztelegjünk a bátor márciusi ifjak előtt.

Március 15-én büszkeség tölti el a magyar emberek szívét és valahol legbelül érezzük mindannyian magyarságunk lényegét. Kokárdát tűzünk a ruhánkra, az épületeinken magyar zászlót lenget a szél.

Az előző évekhez képest idén nem vonulhatunk az utcákra, nem emlékezhetünk meg hagyományos módon a hőseinkről és dicső tetteikről, ezért döntöttünk úgy, hogy felvidéki történészek segítségét kérjük abban, hogy méltóképp tiszteleghessünk a forradalom nagyjai előtt.

Az 1848-as szabadságharc jelentősebb eseményeit és annak egyes felvidéki összefüggéseit Fitzel Sándor történész tárta elénk.

Szó esik a magyar forradalom előzményeiről, annak történelmi eseményeiről és mindarról, amit a forradalom elbukásának ellenére a vakmerő márciusi ifjaknak sikerült kivívniuk.

Emellett tettünk egy kis kitekintést Nagymegyer városára is, a helyi történésekről is sok érdekességet tudtunk meg, valamint néhány nagymegyeri hazafi élettörténetét is megismerhettük.

Brogyányi Mihály helytörténész Pozsony utcáin kalauzolt végig minket, amely a magyar történelem egyik legfontosabb és legszentebb városának számít. Nem is csoda, hiszen a mohácsi vész után Magyarország fővárosa, országgyűlések, országos hivatalok székhelye lett. A szabadságharc időszakában azonban a város történelmi szerepe az áprilisi törvények bevezetésével kissé lehanyatlott, ennek ellenére a történész számos jelentős eseményről számolt be nekünk.
Általában mindenki ismeri az aradi tizenhárom vértanút, azt azonban talán kevesen tudják, hogy Pozsonyban 1849-ben szintén tizenhárom embert végeztek ki, persze ezek nem tábornokok voltak, nem neves hadvezérek, hanem különböző rendű és rangú pozsonyiak”

- mondta el Brogyányi Mihály.

Mindezek mellett megosztotta velünk a somorjai Pipagyújtó csárda mellett zajló kisebb csatározás részleteit is. Az összecsapás és az elesett katonák emlékét ma egy honvéd emlékmű őrzi.

Kövesse facebook oldalunkat is!

SzóBeszéd