2023. május 30., 18:02

A magyar koronázási ékszerek fémmásolata Mátyusföld szívében tekinthető meg - VIDEÓ

Panyik Imre díszműlakatos a felvidéki Taksonyon él és alkot. Elmondása szerint a kovácsműhelyben született és legjobban a vas között érzi jól magát. Fantáziája szárnyal ha alkothat. Életében csupán egyszer másolt, azt is minél tökéletesebben szerette volna kivitelezni. A magyar koronázási ékszerek tűpontos fémmásolatát készítette el. A sikerük még őt is meglepte. 

Folyamatosan tanulmányozta az ékszereket, hogy minél élethűbben adja vissza azok vasból készült változatát. 

Nagy szenvedéssel, de alázattal készítettem. Tulajdonképpen több, mint két évbe telt, amíg ilyen formában, ahogy itt látható, így elkészült. 

- mondja a mester. 

A négy évvel ezelőtti alkotását a budapesti Duna Médiaszolgáltató vásárolta meg, majd az erdélyi Torockón helyezték el, ahol a szórványban élő magyarság olyan mély tisztelettel és szeretettel fogadta, amely igazán meghatotta a felvidéki díszműlakatost. Elmondta, hogy ő is úgy gondolja, az impozáns darabok kulturális missziója az, hogy segítse a szórványban élő magyarok megmaradását.

A koronázási ékszerek június 4-ig a taksonyi Toldi Panzióban tekinthetők meg. 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.