2024. február 6., 19:01

A művészetért dolgozik három évtizede a Kortárs Magyar Galéria Dunaszerdahelyen - VIDEÓ

A Kortárs Magyar Galéria Dunaszerdahely egyik fontos kulturális intézménye. 1994-es megalapításával a város vezetése és a támogató szervezetek azt tűzték ki célul, hogy elősegítse Dunaszerdahely, Csallóköz és a felvidéki magyarság kulturális életét. Túllépve ezen a célkitűzésen az egész Kárpát-medencei magyar művészvilágtól érkeznek alkotások, valamint vándorkiállítások keretén belül viszik a hírét szerte az intézménynek. Az akkori polgármester, Pázmány Péter, illetve Luzsicza Lajos kezdeményezésére egy alapítvány jött létre, melynek feladata évtizedek óta változatlan: a jelenkori magyar képzőművészet stílusgazdag, európai látképű alkotásainak gyűjtése és bemutatása.

Harminc évvel ezelőtt a cél egy olyan kortárs magyar művészeket csoportosító gyűjtemény létrehozása volt, amely határokon átívelő, tehát csupán a nemzetiség, nem pedig az állampolgárság a meghatározó.

Ebből a szempontból a dunaszerdahelyi anyag egyedülálló, jelenleg több mint ezer alkotást számlál. A gyűjtemény célja átfogó képet kialakítani a kortárs magyar képzőművészetről, ezért a galéria a birtokában álló alkotásokat rendszeresen bemutatja a közönségnek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.