2023. április 25., 18:01

Aki saját bőrén tapasztalta, milyen, ha kiszakítják az anyanyelvi környezetből - VIDEÓ

Médiacsaládunk minden évben kiáll az anyanyelvi oktatás fontossága mellett. Idén a gyerekeken kívül olyan felvidéki személyeket kérdeztünk, akik sikeres életúttal rendelkeznek, és magyar iskolában végeztek. Mostani beszélgetésünkben viszont olyan valaki szólal meg, aki saját bőrén tapasztalta, milyen is az, ha kiszakítják az anyanyelvi környezetből. 

Slávik Szilvia színmagyar család gyermekeként Ímelyen nevelkedett. Mivel a településen a magyar oktatás 1963-ban megszűnt, a szülők azt a döntést hozták, hogy lányukat a helyi szlovák oktatási intézményekbe íratják. 

Elmondása alapján az iskolában töltött napokat traumaként élte meg. Nem értette a helyzetet, megingott az identitásában, és nem találta önmagát. Tizenkét évesen fogalmazódott meg benne a vágy, hogy megismerje a magyar irodalmat és történelmet, ezt pedig el is érte. A szlovák alap- és középiskola elvégzése után magyar érettségit is szerzett Gútán. 

Azóta édesanya lett, fiát pedig nem volt kérdés számára, hogy magyar nyelvű iskolába írassa. Döntésének helyességét bizonyítják fia sikerei, aki az orvosi egyetemre készül Budapestre. 

A hezitáló szülők számára szóló üzenete a videó végén hallható, ahogy a meliorat.io fejlesztőközpont pszichológusának szakmai álláspontja is a témáról. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.