2022. október 24., 10:03

Választási útmutató - VIDEÓVAL

Október 29-én ismét választ az ország. Szlovákia történetében először lesz egy napon az önkormányzati és megyei választás. Így a szokottnál is nagyobb a hibalehetőség az urnáknál, ezért több dologra is nagyon kell figyelnünk szavazáskor. Mutatjuk, mire.

Mindenképpen vigye magával a személyigazolványát, e nélkül ugyanis nem élhet szavazati jogával. Kérjük tehát, még a szavazás előtt ellenőrizze személyazonosságijának érvényességét.

A választóhelyiségbe lépve a bizottságtól két borítékot és négy listát kap.

Kérjük, egyszerre mindig csak egy borítékkal dolgozzon, hogy véletlenül se keverje össze a jelöltlistát.

A települések, tehát falvak és városok polgármesterjelöltjeire és képviselőjelöltjeire  leadott voksokat a fehér borítékba kell tenni, a megyei képviselő-jelöltekre és a megyei elnökre leadott kék sávos listát pedig a kék borítékba, ahogy ezt a borítékokon lévő felirat is jelzi majd.


A helyi önkormányzati képviselőjelöltek listáján annyi jelölt sorszámát lehet bekarikázni, ahány képviselőt az adott szavazókörben választanak, vagy éppen kevesebbet. Több jelölt karikázása esetén a szavazat érvénytelen. A szám, hogy hány jelöltet választhatunk, fel lesz tüntetve a szavazólapon is. A polgármesterjelöltek közül minden esetben csak egyet lehet karikázni, vagy éppen egyet sem, más esetben érvénytelen szavazatot adunk le. A helyi képviselőjelöltekre és a polgármesterjelöltre leadott voksokat tehát a fehér borítékba kell tenni.


A megyeelnök-jelöltek listáján egy jelölt sorszámát lehet bekarikázni, vagy éppen egyet sem, más esetben szintén érvénytelen szavazatot adunk le. A megyei képviselőjelöltek listáján pedig annyi jelölt sorszámát karikázhatja be a választó, ahány képviselőt az adott választókörzetben választanak, vagy éppen kevesebbet. Több jelölt karikázása esetén a szavazat itt is érvénytelen lesz. A szám ez esetben is fel lesz tüntetve a szavazólapon. Ezeken a szavazólistákon kék sáv lesz, a megyei képviselőjelöltekre és a megyei elnökre leadott voksokat pedig a kék borítékba kell elhelyezni. Ezt követően a borítékokat be kell dobni az urnába, de itt is nagyon figyelni kell, hogy a fehér borítékot a fehér urnába, a kéket a kékbe dobjuk, mert különben érvénytelen a szavazatunk.


Mindenkinek felelősségteljes döntést kívánunk, járuljunk minél többen az urnákhoz, hiszen együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.