2024. június 5., 20:05

Teltházas kampányzáró Dunaszerdahelyen - VIDEÓKKAL

2024. június 6. és 9. között, az európai választások alkalmával több millió európai vesz részt az európai demokrácia jövőjének alakításában. Egyedülálló pillanat ez, amikor mindannyian közösen dönthetünk az Európai Unió jövőjéről. 

Berényi József bemutatja a Magyar Szövetség listáján szereplő jelölteket
Berényi József bemutatja a Magyar Szövetség listáján szereplő jelölteket
Fotó: Tóth Tünde

A szavazás mindig fontos, történjen az helyi, nemzeti vagy európai szinten: kitűnő lehetőség arra, hogy véleményt nyilvánítson az Önt érdeklő témákról. Az európai parlamenti választásokon az uniós tagállamok polgárai képviselőket választanak az Európai Parlamentbe, amely a világ egyetlen közvetlenül választott transznacionális parlamentje. Az Európai Parlament képviselői európai szinten képviselik az uniós polgárok érdekeit.

Könnyen megfeledkezünk arról, hogy hány embert érint az európai választások kimenetele. Az Európai Parlament olyan jogszabályokat fogad el, amelyek mindenkit érintenek: a nagy országokat és a kis közösségeket, az erős vállalatokat és a fiatal induló vállalkozásokat, a globális és a helyi szintet.

Az uniós jogszabályok foglalkoznak azokkal a kérdésekkel, amelyeket az emberek többsége fontosnak tart: a környezetvédelemmel, a biztonsággal, a migrációval, a szociálpolitikával, a fogyasztói jogokkal, a gazdasággal, a jogállamisággal és még sok más témával. Ma minden fontos nemzeti témának van európai vetülete is.

Szavazata dönti el, mely európai parlamenti képviselők képviselik Önt az új jogszabályok kidolgozása során, és az Európai Bizottság megválasztását is befolyásolja. Ezek a döntések alakítják majd az Ön és mások mindennapjait.

A kampányzáró rendezvényt Hájos Zoltán, az est házigazdája nyitotta meg, aki elmondta, tudni és látni a hírekből, milyen irányt vesz az EU és a parlament és nem mindegy, hogy tudunk-e módosítani ezen az irányon, vagy sem. Feladat, hogy megugorjuk az 5%-os választási küszöböt, ahhoz pedig hinni és mozgósítani kell mindenkit a Felvidéken, mert minden szavazat számít. 

Berényi József, az EP választások Magyar Szövetség listájának listavezetője miután bemutatta a jelenlévő képviselőket, felhívta a figyelmet arra, hogy a szolgálat, amire készülnek, nem hangsúlyozható elégszer. Hiszen a közeljövőben dől el, lesz-e meg fegyverdörgés a szomszédban. Rámutatott a bevándorlás kérdésére is, úgy vélik, az lenne a jó, ha minden ország maga dönthetné el, kit és milyen feltételek mellett fogad be, szerinte a felvidéki magyarság jelesre vizsgázott a segítségnyújtásból. A környezetvédelmi kérdéskört érintve kiemelte, hogy olyan rendelkezések léptek érvénybe, amik béklyóba kötik a mi gazdáinkat, pedig Dél-Szlovákiában fontos ágazat a mezőgazdaság. 

Elmondta, nem akarják, hogy Európában kettős mérce legyen a jogállamiságot tekintve. Kisebbségvédő dokumentum elfogadtatása a cél, mert ilyen nincs az unióban. A Minority Safe Pack-et lesöpörte a bizottság az asztalról. A kérésük viszont annyi, hogy legalább ugyanolyan szenvedéllyel foglalkozzanak velünk, mint az LGBTIQ-közösségekkel. Hangsúlyozta, hogy Európa maradjon meg a zsidó-keresztény hagyományok mellett, hiszen ma már az Európai Parlamentben karácsonyfa sincs, hogy ne sértsen valakit, ami egészen hihetetlen. Ezért a cél, hogy Európa visszatérjen a normalitáshoz és ne Párizs és Brüsszel tengelyének kitalációja erőszakolja rá magát a többi tagállamra.  Ezeket a hangokat igyekeznének majd mérsékelni az Európai Parlamentben. 
Videó:  ma7

 

Forró Krisztián szerint több okunk is van arra, hogy minél többen járuljunk az urnák elé, mégpedig, hogy Brüsszel, az EU nem jó irányba halad. Emlékszünk, hogy tele voltunk reménnyel, mikor csatlakoztunk az unióhoz. Ugyan megnyíltak a határok, de ez az EU már nem az, amibe beléptünk. Nem mindenki hangja egyforma erős, a nagyok hangja dominál és ez nincs rendben, elveszítjük a szuverenitásunkat. A következő ok a magyar nemzet megerősítése, hiszen Brüsszel nem hordozza tenyerén a magyarokat, megpróbálja elhallgattatni őket. Nem mindegy, hány magyar ül az EP-ben. Rajtunk is múlik ez június 8-án. 

Beszéljünk nyíltan, a tisztesség azt kívánja, a parlamenti választáson sokan voltunk, de nem elegen. Most viszont itt az újabb lehetőség. A 8,5%-nyi magyar mozgósításával sikerülhet. Igen, voltak és vannak még egyének, akik nem a csapatot akarják erősíteni, ne rájuk összpontosítsunk, hanem azokra, akik jelen vannak és dolgoznak. 
Videó:  ma7

Stábunk az érkezőket is megkérdezte arról, miért tartják fontosnak, hogy minél többen járuljunk az urnák elé hétvégén. Bodó István elmondta, úgy véli, eleget volt már a magyarság képviselet nélkül és itt lenne az ideje hallatni a hangunkat. 

Videó:  ma7

Hasonlóképpen vélekedik Bartalos Andrea is, aki mindenképpen ott lesz június 8-án. 

Videó:  ma7

Neszméri Tünde, a Csemadok elnökségi tagja, Pozsony megye képviselője szerint, vannak, akik tökéletesen érzik a választások súlyát, azoknak, akik ezzel a kérdéssel nem így vannak, tudatni kell, mi minden múlhat az EP választásokon. 

Videó:  ma7

Kucsora István családjában sosem volt kérdés, hogy magyar pártra szavazzon, szombaton is így tesznek majd. 

Videó:  ma7

Az alábbiakban meghallgathatják Berényi József és Forró Krisztián beszédét. 

Videó:  ma7
Videó:  ma7
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.