2023. január 28., 17:37

Szövetség: megalakult a Magyar Konzervatív Platform - VIDEÓKKAL

Január 28-án Taksonyfalván került sor a Szövetség párton belüli első platformkongresszusra, amit az MKP platform elnöke, Berényi József hívott össze. Az összejövetelen az érintett platform küldöttjei teljes létszámban jelentek meg. A kongresszuson tiszteletét tette Balogh Csaba, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet. 

MKP platformkongresszus sajtó
Farkas Iván, Őry Péter, Forró Krisztián pártelnök, Berényi József platformelnök, Cziprusz Zoltán, Furik Csaba
Fotó: Gerhát Máté

A kongresszuson megfogalmazták, melyek azok a fő programtézisek, amelyeket át akarnak ültetni a Szövetség közös választási programjába, illetve napirenden volt a parlamenti választási listán szereplő jelöltek jelöltállítási mechanizmusa és a kritériumrendszer elfogadása is. 

Berényi József, az MKP Platform elnöke elmondta, a százötven parlamenti képviselőjelölti helyből hetvenöt az MKP Platformé, amelyből három helyet hagynak majd szabadon párton kívüli magyar, konzervatív értékeket valló jelölteknek.

Emellett még két fontos határozatot fogadott el a kongresszus, és egy politikai nyilatkozatot. A határozatok egyike a platformok megszüntetését érinti. Az MKP továbbra is szorgalmazza a Szövetség párton belüli platformok megszüntetését, ám ennek a problematikának a megvitatását a parlamenti választások utánra halasztják. A kongresszuson egyértelműen elhangzott, hogy a többség a platformok megszüntetése mellett van. 
A másik határozat a párt névváltoztatását szorgalmazza még a választások előtt, amely a Magyar Szövetség lenne, ezzel nyomatékosítanák, hogy egyértelműen magyar pártról van szó. 

Fontos változás történt a platform nevét illetően is, úgy döntöttek, a megnevezés Magyar Konzervatív Platform lesz.

Forró Krisztián, a Szövetség párt elnöke kiemelte, hogy a kongresszus a 


mindent a közösség érdekében és semmit egymás ellen elv jegyében zajlott.

A párt mindenképpen jelen szeretne lenni a parlamentben, akkor, amikor a felvidéki magyarok jövőjét alkotják, ehhez majd keresik a megfelelő partnereket, hogy a stabilitást és erőt jelentsék Szlovákia legnagyobb kisebbségének. 

Farkas Iván, az MKP Platform elnökségi tagja elmondta, hogy felvázolták a platform alaptéziseit, kiemelte, hogy a családpolitika az a terület, amely az utóbbi időben el volt hanyagolva. Mintaként tekintenek Magyarországra, mint ezen terület élen járó országára szakpolitikai szempontból. 

Őry Péter, az MKP Platform következő elnökségi tagja a nemzeti közösség jogállásáról, meghatározásáról beszélt. Különböző javaslatokat fogalmaztak meg a közigazgatás és egyházi kérdések területén. Foglalkoztak a kultúra, oktatás, média problematikájával.

Elvi síkon a kollektív bűnösségi elv eltörlését, az arányossági elv bevezetését javasolják a médiában, amit a közös pártprogramba is előterjesztenék. 

A csatolmányban elolvashatják az MKP Platform kongresszusán elfogadott politikai nyilatkozatot.

A teljes sajtótájékoztatót alább tekinthetik meg: 

Videó:  ma7

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.