2021. június 6., 14:43
Frissítve: 2021. jún. 7. 16:35

Százegy év magyarjai álltak ma az Apponyi-kápolnában Éberhardon - VIDEÓVAL

2021. június 6-án Éberhárdon tett látogatást Potápi Árpád János, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára a trianoni békediktátum 101.évfordulójának, és a Nemzeti Összetartozás Napjának alkalmából rendezett megemlékezésen.   

Az Apponyi-kápolnában tartott ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy 101 évvel ezelőtt a magyar nemzet olyan ütést kapott, amelytől nagyobb birodalmak is szétestek, mi mégis itt vagyunk annak ellenére, hogy trianon nem a vége, hanem a kezdete volt a megpróbáltatásoknak. 

Éljük meg bár különbözőképpen magyarságunkat, de ha lemondunk róla, ha feladjuk, akkor nagyszüleink, dédszüleink hiába vállalták a meghurcoltatást, a kisebbségi sorsot. Akkor az ő életüket tesszük hiábavalóvá és gyermekeinket gyökértelenné.''

- mondta Potápi Árpád János, aki hatalmas eredményként könyveli el, hogy a Kárpát-medence újra egységes, hogy a térség népei együtt gondolkoznak a jövőről és túl tudtak lépni az ellenségeskedésen. 2021 a Nemzeti Újrakezdés Éve, amikor is arra törekszenek, hogy megadják a magyar közösségeknek szerte a világon azt a támogatást, amellyel a lendületüket visszaszerezhetik. 

Potápi Árpád János - a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára 
Videó:  ma7

Megszólalt Bárdos Gyula is, a Csemadok országos elnöke, aki elmondta, mennyire fontos a Csemadok szerepe, hiszen a felvidéki magyarság talán még soha nem volt ennyire szétszabdalva, a szervezet pedig kötelességének tekinti a hitet tartani az emberekben és összefogni őket. A Nemzeti Újrakezdés Évének keretében a Csemadok is "restartol" és minőségi rendezvényeken, alkalmakon szeretnék újra együvé kovácsolni a széthúzó felvidéki magyarságot. 

Bárdos Gyula - a Csemadok országos elnöke

Zsidó János nyékvárkonyi esperes-plébános és György András somorjai református lelkipásztor tartotta az ökumenikus istentiszteletet. Mindketten hangot adtak a nemzeti öntudat fontosságának. Zsidó János, aki hosszú évekig volt a falu plébánosa, szemtanúja volt a helyi alapiskola megszűnésének, ami máig fájó emlékként él szívében. Arra buzdítja a Szlovákiában élő magyarokat, merjék használni az anyanyelvüket és merjenek élni jogaikkal. 

Zsidó János - esperes-plébános

Az istentisztelet és  a koszorúzás után a helyi művelődési házban került sor a Csemadok kitüntetések átadására, melyet a járványhelyzet miatt voltak kénytelenek elhalasztani. Mindezek után a délutáni órákban az államtitkár jelenlétében adják át Királyfiakarcsán a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával készült Karcsai Magyarság Házát. 

A Csemadok Közművelődési Díjat a losonci Gaál Ildikó, a nemeshodosi Győri Béla, az ipolybalogi Lőrincz Sarolta Aranka, az alsószeli Morovics Ibolya, a csicsói Nagy Géza és az ógyallai Radosicky Györgyi vehette át.

Az emléknapon adták át a Gyurcsó István-díjat is, amit az Éberhardon élő Horňák István és a dunaszerdahelyi Molnár Zsuzsanna kapott. A Fábry Zoltánról elnevezett elismerésben a szatmárnémeti Muzsnay Árpád újságíró részesült.

Csemadok Életmű Díjat kapott Kantár Éva Szímőről, Petro Lajos Vilkéről, Suba Anna Vágtornócról és Szcsuka Edit Hosszúszóról.

Csemadok díjátadó Éberhard 20210606
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.