2023. január 27., 16:01

Mit kap egy magyar hallgató a nyitrai egyetemen? - VIDEÓKKAL

A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán napjainkban több mint ötszáz nappali tagozatos hallgató tanul. A kar elsődleges célja az olyan szakmák számára történő szakemberképzés, ahol a többnyelvűség előnyt jelent.

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara
A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara
Fotó: Patócs Diana

A Közép-európai Tanulmányok Kara a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem legfiatalabb kara. Küldetéseként a magyar nyelvű tanító- és tanárképzés, illetve a kultúra, a művészet, a közigazgatás, a szolgáltatások és a szociális ellátás különböző területein való szakemberek képzését tűzte ki. A karon több tanári és nem tanári tanulmányi program alap - (BA, bakkalaureátusi) és mesterszintű (MA, magiszter) képzését, valamint két doktori (PhD) program képzését valósítják meg.

Ami leginkább érdekes lehet ebben az időszakban az az alapképzés, jelenleg a következő szakok közül választhatnak a továbbtanulni vágyó középiskolások:

  • Fordító- és tolmácsképzés: magyar nyelv és kultúra szakpárosításban
  • Magyar nyelv és irodalom szakpárosításban (tanári szak)
  • Magyar-szlovák kétnyelvű ügyvitelszervezés
  • Óvodapedagógia
  • Regionális idegenforgalom
  • Közép-európai areális tanulmányok

 

Bárczi Zsófia a Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja hangsúlyozta, hogy magas színvonalú oktatás és egy lelkes oktatói gárda várja a hallgatókat, sőt egy nagyon élénk magyar vonatkozású diákélet is folyik a városban.

 

A pezsgő diákéletről a Juhász Gyula Ifjúsági Klub gondoskodik, amely a Nyit­rai Konstantin Filozófus Egyetem és a Nyitrai Szlovák Mező­gazda­sági Egyetem magyar hall­gatóinak klubja.

A JUGYIK egy olyan közösség, amely progra­mok színes tárházával bepillantást kínál az egyetemi élet szépségeibe. Egy erős, összetartó magyar társaság, amely valljuk be nagy megnyugvást tud jelenteni a vizsgákkal és tennivalókkal tarkított napokon.

A JUGYIK társelnöke, Domin Henriett szerint, nincs olyan nap, hogy ne futna össze a városban magyarajkú diáktárssal és ilyenkor egy cinkos mosoly vagy magyar köszöntés a legszürkébb napokat is megtölti élettel.

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara 2023. február 16-án, csütörtökön rendezi meg a hagyományos nyílt napját. A kar épületében információs pultok állnak majd rendelkezésre az egyes tanulmányi programokkal kapcsolatosan, amelyeknél az érdeklődők célirányosan beszélgethetnek a kar jelenlegi hallgatóival.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.