2024. március 20., 19:55

Meg kell mutatnunk az erőnket, mert csak így lehetünk tényező Szlovákiában - Teltházas kampányhajrá Csallóköz szívében – VIDEÓKKAL

2024. március 23-án újra választ az ország. Ezúttal a köztársasági elnök személyéről döntenek azok, akik az urnák elé járulnak. Ezt a tisztséget betöltő politikai szereplő az ország államfője, aki többek között kül- és belföldön egyaránt képviseli az országot, nemzetközi szerződéseket ír alá, figyel az államszervezet demokratikus működésére, népszavazást kezdeményezhet, a fegyveres erők főparancsnoka, illetve egyike a legfőbb szlovák közjogi méltóságoknak. 

Értő fülek és érző szivek a kampányhajrán
Galéria
+21 kép a galériában
Értő fülek és érző szivek a kampányhajrán
Fotó: Katona Tamás

A fent felsorolt hatáskörök miatt is fontos, hogy Szlovákiának olyan államfője legyen, aki számára tényező a magyar kisebbség az országban, akinek valóban fontos, hogy az ország állampolgárainak mindegyike megkülönböztetés nélkül, magát otthon érezve legyen hasznos tagja a társadalomnak. 

A Dunaszerdahelyen zajló zárókampány neves fellépője Horváth Charlie, Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, könnyűzenész, a rock, a jazz, a blues, a soul és a funk jellegzetes hangú előadóművésze, trombitás volt, aki a rá jellemző könnyedséggel hívta a kikapcsolódáson túl összefogásra is a megjelenteket.

A kampánygyűlésen jelen volt Forró Krisztián köztársaságielnök-jelölt, Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke, Menyhárt József, Nagyszombat megye képviselője, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere, valamint a környező települések polgármesterei, intézményvezetői. 

Hájos Zoltán megnyitó beszéde
Hájos Zoltán megnyitó beszéde
Fotó:  Katona Tamás

Az estet Hájos Zoltán nyitotta meg, aki hangsúlyozta a hétvégi választások tétjét, majd Menyhárt József is köszöntötte mindazokat, akik közelebbről és távolabbról érkeztek, hogy jelenlétükkel is támogassák Forró Krisztiánt, a felvidéki magyarság azon politikusát, aki hónapok óta járja az országot, kérdéseket kap és válaszokat ad. Menyhárt József Charlie egyik dalának címével, az Az légy, aki vagy című slágerrel példázott. Arra buzdította a jelenlevőket, adják tovább az üzenetet, mindenki legyen az, aminek született:

Legyünk és maradjunk azok, akik vagyunk, felvidéki magyarok. 
Menyhárt József buzdító szavakat intézett a jelenlévőkhöz
Menyhárt József buzdító szavakat intézett a jelenlévőkhöz
Fotó:  Katona Tamás

Forró Krisztián beszédében reflektált az őszi parlamenti választások eredményére, amikor a komoly eredmény ellenére a siker mégis elmaradt. Sokakban csalódottság lett úrrá. Ebben a gyászidőszakban kapta a megbízást a köztársaságielnök-jelöltségre. Az első komoly visszaigazolás a kapott közel 30 000 érvényes, támogató szavazat volt számára, amit szívből köszönt a jelenlevőknek. Megköszönte ezek után Bárdos Gyula tíz évvel ezelőtti köztársaságielnök-jelölt útmutatását, ami után érezhetően megerősödött a közösség.

Hangsúlyozta, hogy szüleinknek, nagyszüleinknek, de gyerekeinkek és unokáinknak is tartozunk azzal, hogy a magyar közösségre adjuk le a voksunkat, mivel a megmaradásunk szempontjából fontos állomás lesz a hétvégi választás.
Videó:  ma7

A kampányrendezvényt áthatotta az összetartozás érzése. A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ megtelt támogató, ízig-vérig magyarlelkű emberekkel, akik Forró Krisztiánt mind a támogatásukról biztosították. Olyan emberek voltak jelen, akik felismerték a választások súlyát és nincs bennük kérdés afelől, kit karikáznak a hétvégén. Voltak, akik kameráink előtt is elmondták, miért tartják fontosnak, hogy az egyetlen magyar jelölt karikázásával a magyar kisebbség megmaradására szavazzanak. 

Videó:  ma7

Orosz Csaba, Somorja polgármestere is fontosnak tartotta, hogy jelenlétével támogassa a magyar jelöltet. Stábunk kamerái előtt is arra biztatott mindenkit, hogy szombaton áldozzon pár percet a szavazásra. 

Becse Norbert, a Magyar Közösség Pártja komáromi járási elnöke jelenlétével Komárom és környéke támogatását tolmácsolta Kifejtette, úgy ítéli meg, Forró Krisztián az egész kampány során teljes mellszélességgel állt ki a magyar kérdések mellett és megérdemli a magyar emberek szavazatait. 

Videó:  ma7

Brunczlík Viktort, a Magyar Szövetség legfiatalabb EP-jelöltjét arról is kérdeztük, vajon a fiatalok miként vélekednek a hétvégi elnökválasztásról. Megítélése szerint a fiatalabb generáció kevésbé érzi a súlyát, ezért kell és fontos hangsúlyozni, a megmaradásunk a tét. 

Videó:  ma7

Bódis Róbert szerint fontos a szűkebb környezetében szerencsére sokan gondolkodnak úgy, hogy Forró Krisztiánra szavaznak. 

Videó:  ma7

Süli Márta is szeretné, ha a törvényhozásban minél több magyar szereplő lenne. Örömét fejezte ki amiatt, hogy gyermekei, sőt, unokái is eképp gondolkodnak. 

Videó:  ma7
Az államfőválasztás lehetőséget ad arra, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar kérdésekre, hogy láttassuk és hallassuk a hangunkat, hogy jelezzük, mi magyarok itt otthon voltunk, vagyunk és leszünk is, ezért fokozottan fontos, hogy azokat a lehetőségeket, amikor módunkban áll formálni a politikai szereplők palettáját, megragadjuk és magyar emberként magyart támogatva nyugtázhassuk, hogy megcselekedtük, amit megkövetelt a haza. 
kampanyzaro_fk_dsz_2024_03_20_ma7_00045
Galéria
+21 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.