2024. március 11., 12:44

Még Hunyadi János rendelete volt az Ipolyhídvéget és Drégelypalánkot összekötő híd - VIDEÓKKAL

Újabb, a negyvenedik határátkelési pontot adtak át március 11-én ünnepélyes keretek között magyarországi és szlovákiai parlamenti tisztségviselők jelenlétében Ipolyhídvég és Drégelypalánk települések között. A Szent Borbála híd az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül épült meg a két ország között. 

Szent Borbála híd
Galéria
+4 kép a galériában
Szent Borbála híd
Fotó: Katona Tamás

A híd 48,5 méter szabad nyílású vasbeton pályalemezzel merevített, 2 főtartós alsópályás acél híd, melyet személy- és a 3,5 tonna össztömeget meg nem haladó teherforgalom használhatja, valamint kétirányú gyalogúttal is rendelkezik. 

Az építkezés során szinte teljes épségben előkerült a régi kőhíd szélső íve. Ezt a munkálatok miatt le kellett bontani, de előtte régészeti feltárásra, építészettörténeti kutatásra és 3D szekennelésre került sor. Az első írásos bizonyíték arról tanúskodik, hogy még Hunyadi János rendelte el a két térség összekötését az 1400-as években, ami meg is valósult, de az Ipoly gyakori áradása miatt az itt épült hidak gyakran tönkre mentek. 

A Szent Borbála híd megépülésével 24 km-nyi útszakaszt spórolnak meg azok, akik egyik településről a másikra szeretnének átjutni, valamint a híd átadásával új gazdasági és turisztikai lehetőségek is nyílnak a két ország lakói között, mondta portálunknak Lestyánszky Viktor, Ipolyhídvég polgármestere, aki hozzátette, reméli a térség felvirágzása kezdődik el ezzel a nappal. 

Videó:  ma7

Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke, köztársaságielnök-jelölt szerint a hidak épülése szimbolikus jelentéssel bír. Ezekben az időkben pedig nem csupán az országok közti együttműködésre kell fókuszálnunk, hanem a felvidéki magyarok körében történő összefogásnak is jelét kell adnunk, hogy megmutassuk, erős, egységben gondolkodó kisebbség vagyunk itt a Felvidéken. 

Videó:  ma7

Peter Pellegrini, a szlovák parlament házelnöke is a hidak szimbolikus jelentésének fontosságát emelte ki. Azt, hogy nem hidakat égetünk, hanem hidakat építünk egymás közt, amivel szorosabbra fűzzük a két ország közti együttműködés.

Évszázadokon keresztül voltak nemzeteink egy határon belül, most  hogy két szuverén országként egyre több összekötő pont épül, mutatja az egymás fele mozdulást. ''

Ami könnyebbé, élhetőbbé teszi az emberek életét, amit minden politikusnak szem előtt kell tartania. Zárógondolatában minél több ilyen hidat kívánt a két ország közt. 

Peter Pellegrini beszéde a hídátadáson
Peter Pellegrini beszéde a hídátadáson
Fotó:  Katona Tamás

Balla Mihály, országgyűlési képviselő képviselő szerint az ünnep az idő felfüggesztése, mikor kicsit felfüggesztjük a múltat, itt vagyunk a jelenben, amikoris tervezhetjük a jövőt. Elmondta, a hidak közösségeket kötnek össze, ezáltal pedig sziveket.  Az Ipolyon megépült hidak szimbolizálják, hogy az ipolymenti közösségek összetartoznak. 

Balla Mihály
Balla Mihály
Fotó:  Katona Tamás

Ondrej Lunter, Besztercebánya megyeelnöke egy idézettel kezdte beszédét, mely szerint

Politikus az, aki ígéretet tesz, hogy hidat épít oda is, ahol nincs folyó. Büszke vagyok, hogy ahhoz a generációhoz tartozunk, akik nem csak új hidakat építenek, de újítanak is meg a szoros együttműködés érdekében.
 

Richard Raši, Szlovákia beruházási és régiófejlesztési minisztere rámutatott, hogy a híd átadása a közös kétkezi munka vége, de az új együttműködés kezdete. Kiemelte, hogy az új programban 160 millió €-t különítettek el új hidak építésére Magyarország és Szlovákia között, legyen az mentális, vagy fizikai. 

Az új programban fókuszálnak majd ezen túl az Ipoly tisztítására, enviromentális fejlesztésekre, az életminőség emelésére, a kultúra táplálására mindkét félen.

Olyan helyen vagyunk, ahol utak értek véget, most viszont új utak nyílnak meg, hiszen a híd munkát, megélhetést is jelent. 

Hozzátette, hogy olyan korban vagyunk, mikor Magyarország és Szlovákia viszonya nagyon jó a vezetőknek  köszönhetően. Elmondta, azon vannak, hogy az emberek életének minőségén javítsanak és a két ország közti kapcsolat is még gyümölcsözőbb legyen. 

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere szerint évtizedes közös szlovák-magyar beruházási program lezárása az esemény, valamint nemzetstratégiai szempontból is fontos mérföldkő. Elmondta, a magyar emberek 2010-ben olyan kormányt választottak, amely a nemzeti érdekérvényesítést tartja szem előtt es fontosnak tartja a szomszédos országokkal való együttműködést és azokat a pontokat keresik, amelyek jók mindkét országnak és nemzetnek. A két ország közti 654km-nyi határszakaszon 2010-ben 22 ponton lehetett átkelni, majd 2014-ben Orbán Viktor és Robert Fico aláírtak egy egyezményt ezek növelésére. A Szent Borbála híd átadásával ez a szám negyvenre emelkedett. Azaz 18 új összekötő kapocs jött létre, amely a határ két oldalán lévő közösségek életét fűzi még szorosabbra. Kijelentette, készen állnak arra, hogy új hidakat, utakat, vasútvonalakat építsenek, ennek egyeztetésére kihasználják Fico mai budapesti látogatását is. 

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter
Fotó:  Katona Tamás
Rámutatott még, hogy Szlovákia Magyarország 2. legfontosabb kereskedelmi partnere, ez is igazolja, mennyire fontosak az átkelési pontok. 

Hozzátette, a határ mentén élni különös élethelyzet, az hogy ez mennyire jó vagy rossz, az dönti el, hogy a határ mennyire átjárható. Lehet ez lehetőségekkel, de kihívásokkal teli is.

A cikkünket videókkal frissítjük.

ipolyhidveg_2024_03_11_ma7_00035
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.