2022. december 5., 18:02

Megnyílt a Felvidéki Borok Háza - VIDEÓ

A felvidéki magyar borkultúra új központja nyitja meg kapuit Párkányban, a sétálóutcán. Borturisztikai és borkulturális központ, borszaküzlet és borbár egyben, melynek célja bemutatni a felvidéki magyar borkultúrát, borászokat, segíteni fejlődésüket szakmailag és kereskedelmi-marketing szempontból egyaránt.

,,A Borok Házában elérhetővé válik a kisebb-nagyobb felvidéki pincészetek hatalmas választéka, és a közeljövőben számos hiánypótló programot terveznek itt megvalósítani: szakmai és fogyasztói tanfolyamok, kóstolók, előadások, borkultúrához köthető egyéb programok.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a Borok Háza nem egy hétköznapi vállalkozás, hanem közösségi tulajdon. A Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása kezeli, mely mintegy 35-40 regisztrált borászatot tudhat soraiban.
Az intézmény a Kárpát-medence borászati kultúrájának fejlesztése érdekében megindított Schams Ferenc Terv részeként jött létre. E terv ötlete a 2018-as Kárpát-medencei Borszerződés kapcsán fogant meg, melyet az Agrárminisztérium és a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete írt alá. Az alapot az Agrárminisztérium kezeli, célja, hogy segítse a határon túli magyar borász közösségeket, elősegítse a történelmi borvidékek fejlődését. A Szlovákiai Magyar Borászok Polgári Társulása a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének tagja, felvidéki képviselete.''

- írja közleményében a Felvidéki Borok Háza

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.