2021. május 31., 18:00

A lovak a lélek csendes gyógyítói – VIDEÓ

Ahhoz, hogy harmonikus együttműködés alakuljon ki a ló és az ember között, el kell nyerni a ló bizalmát és a vezető szerepet. A bizalom felépítésének pedig elengedhetetlen alapköve a ló nyelvének elsajátítása. Éppen ezért a lóval való foglalkozást csak szívvel-lélekkel lehet csinálni, hiszen nap mint nap megérinti a lelket és tükröt tart elénk. A lótartás szépségeiről és nehézségeiről beszélgettünk Czajlik Zsuzsannával, a dunatőkési Czajlik Ranch egyik vezetőjével.

A lovak rendkívül érzékeny és intelligens lények, akik képesek különbséget tenni a pozitív és a negatív érzelmeket tükröző emberi arcok között.

Reagálnak az ember mozdulataira, sőt válaszolnak is rá, így hát nem csoda, hogy az évezredek során ilyen mély és elválaszthatatlan kötelék alakult ki az emberek és a lovak között.
Az ember ösztönszerűen megnyugszik a lovak közelében, ugyanis a ló hatással van az ember minden gondolatára és ezért is alakítja a gyerekek személyiségét.

Czajlik Zsuzsanna, a dunatőkési ranch egyik vezetője már hosszú évek óta foglalkozik lótartással. Az elmúlt évek során megtapasztalta, milyen csodálatos kapcsolat alakulhat ki az ló és a lovas között. Saját elmondása szerint ahhoz, hogy egy stabil érzelmi kapcsolat alakuljon ki az ember és négylábú társa között, nagyon fontos, hogy kellő türelemmel és szeretettel közeledjünk feléjük.

A lovak alapvetően kíváncsi és közeledő lények. Ha a közeledésre olyan reakciót kapnak, amely számukra kedvező, akkor ez a kapcsolat egyre inkább tud mélyülni. Ha az ember idegenkedik és nem megfelelően bánik velük, akkor nyilván a távolság egyre nőni fog”

 - hangsúlyozta.

Zsuzsannával folytatott beszélgetésünkből az is kiderül, hogy mennyi odafigyelést és energiát igényel a lovak gondozása és a versenyekre való felkészítése. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.