Uborkaszezon idején is pezseg az élet a felvidéki magyar közéletben - Címlapsztori újratöltve

2020. augusztus 14., 16:55
ma7 Címlapsztori

Az elmúlt hetekben bizakodásra és aggodalomra okot adó történések is zajlottak a felvidéki magyarság sorsa szempontjából. Bizakodásra adott okot a magyar érdekképviseletet zászlajukra tűző legerősebb politikai pártok egyeztetései, amelyek vezetői elkötelezték magukat az egységes magyar etnikai politizálás mellett. Aggódnunk is lenne miért, hiszen sorozatosan tapasztaljuk, hogy az új szlovák kormány a magyarság jogait leépítő újabb intézkedéseket tett. Ilyen témákról beszélgettünk a Címlapsztori legújabb adásában. Nézze velük!

Videó: ma7
Gombaszögön találkoztak a legerősebb magyar pártok képviselői és vezetői, ahol egy fórumon megegyeztek abban, hogy nincs más hátra, mint előre, mert hátra már tovább nincs út.

Ezután már tartottak egy egyeztető megbeszélést Pozsonyban, az MKP székházban, ahol két lépéssel előbbre jutottak, és várhatóan augusztus 20-án Komáromban aláírnak egy közös szándéknyilatkozatot egy egységes magyar párt létrehozásáról. 

Kellett ekkora bukás ahhoz, hogy megértsék az idő szavát? Erről is beszélgettek a ma7 médiacsalád újságírói, Somogyi Szilárd, B. Vida Júlia és Matus Tibor, akiket Magyar 7 hetilap legutóbbi számainak egyes témáiról Rajkovics Péter kérdezett.

A kisiskolák és középiskolák helyzete a felvidéki magyar oktatás kulcskérdésévé vált az elmúlt hetekben, hiszen iskolabezárásokról és iskolák összevonásáról érkeztek hírek a nyári szünidő leple alatt.

Vajon merre tovább, és van-e kiút a gazdaságilag nehezen fenntartható, gyakran a szórványban egyedüli magyar oktatási intézményként működő iskoláink számára?

Természetesen nem hunyhattunk szemet azok felett a jelenségek felett sem, amelyeket hozzá nem értésből, vagy esetleg más szándékkal hajtottak végre átszervezés címén egyes minisztériumokban.

Ezek közül a legnagyobb port az kavarta, hogy a kulturális minisztériumban megszüntették a magyar kultúrával foglalkozó ügyosztályt és összevonták több más szakosztállyal, amelynek élére a magyarok számára csak hírhedtnek nevezhető nyelvrendőrség vezetőjét nevezték ki.

Ha nem akar lemaradni egy jó kis kibeszélő műsorról, akkor feltétlenül nézze meg a Címlapsztori legújabb adását!

Kövesse facebook oldalunkat is!