2022. május 27., 15:40

Üzemkész a Lengyelországot és Szlovákiát összekötő gázvezeték

Szlovákia energiabiztonságát növeli a Lengyelországot és Szlovákiát összekötő gázvezeték. „Nyomás alá helyezték, megkezdődött a próbaüzem” – jelentette ki pénteken Eduard Heger (OĽANO) kormányfő a szlovák-lengyel határ közelében levő výravai gázelosztó-állomáson, a Mezőlaborci járásban.

Eduard Heger
Fotó: TASR

„Biztosítja számunkra a gázellátást és egyúttal hozzáférést jelent a lengyel kikötőkbe érkező cseppfolyósított földgázhoz (LNG), emellett csatlakozni tudunk a norvég gázforrásokhoz” – jelentette ki Heger, az orosz földgáz alternatíváinak keresését hangsúlyozva.

A gázvezeték megépítése 54 millió euróba került, uniós projektekből finanszírozták, a vezeték immár összeköti Észak- és Dél-Európát. Szlovákia számára ez azért is fontos, mert tranzitország marad, mutatott rá Heger.

Rastislav Ňukovič, a vezetéket építő Eustream társaság vezérigazgatója elmondta, a vezetékben egyelőre orosz földgáz van, a jövőben egyebek mellett norvég gázszállítással számolnak. Hozzátette, a norvég gáz minősége összevethető az orosz földgázéval, a határon levő mérőállomásokon ellenőrzik majd a minőségét, összetételét, szlovákiai fogyasztók általi felhasználhatóságát.

Ňukovič hozzátette, hogy a pénteki nappal megkezdődött a próbaüzem, folyamatosan zajlik a berendezések tesztelése. „Július elején várható a teljes üzembe helyezés, a Lengyelország felől érkező szállítási kapacitás 5,1 milliárd köbméter, fordított irányban 6,1 milliárd köbméter” – mondta.

Heger hozzátette, a nem orosz gáz szállításához a terminálok kapacitásának növelésére is szükség van, amelyekben a cseppfolyós földgáz visszagázosítása zajlik. A jelenleg működő terminálok nem elégségesek, ezért „intenzíven dolgoznak” ezek bővítésén is, fűzte hozzá a kormányfő.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.